Het Gezicht Achter…burgemeester Milène Junius

Milène Junius is sinds sinds 17 september 2015 burgemeester van Hellevoetsluis. Ondanks haar drukke agenda wilde zij voor de rubriek Het Gezicht Achter…  tijd vrijmaken. Nieuws uit de Regio Voorne-Putten sprak met haar en ontdekte de veelzijdigheid van deze vrouwelijke burgemeester.

Milène wordt geboren op 20 januari 1961 in Delft. Na haar gymnasium volgt ze een studie Nederlands en Frans aan de Lerarenopleiding Zuid-West Nederland. Doordat er weinig kans op werk is, besluit Milène te gaan reizen.  “Ik was jong en wilde de wereld zien. Ik kwam eerst in Engeland terecht waar ik een graad in Engels behaalde. Ik kocht een retourticket naar Tokio waarmee ik naar 5 keer kon uitstappen, ging naar Caïro, Bangkok, Manilla en kwam uiteindelijk in Tokio terecht waar ik Engelse en Franse les gaf. Daarna heb ik 3 jaar door Afrika gereisd met een groep vrachtwagens en sliep in tentjes”. 

Terugkeer 

Na 6  jaar reizen, komt ze terug in Nederland en neemt ze het grond-en kabelbedrijf van haar broer over en start een uitzendbureau voor bouwpersoneel. Ze worden zelfs genomineerd voor een ondernemersprijs. In 2001 gaat Milène bij een detacheringsbureau werken. “Als oud-ondernemer mopperde ik vaak op de gemeente. Ik kreeg te horen, dat ik dan zelf maar de politiek in moest”. In 2003 komt ze in de gemeenteraad en wordt tussen 2010-2014 wethouder, waarna ze tot 2015 opnieuw plaatsneemt in de gemeenteraad. 

De terugkeer in Nederland bevalt haar goed. Met haar vriendinnen van de basisschool heeft ze tot op heden nog steeds een goed contact. “En ik ontmoette mijn huidige man weer, die ik al vanaf de middelbare school ken”, vertelt ze. Samen krijgen ze twee kinderen. 

Burgemeester 

Wanneer de vacature voor het burgemeesterschap in Hellevoetsluis vrijkomt, is ze geïnteresseerd, maar ze had ook twijfels. “Burgemeester zijn, is veel omvattend 24 uur per dag: veiligheid, voorzitter van raad en college enz. Past dat wel bij?”. Maar mensen om haar heen stimuleerden haar. “En een burgemeester die ik tegenkwam zei: je moet burgemeester van een gemeente worden die bij je past”. En zo kwam Hellevoetsluis op haar pad. Samen met haar man gaat ze een kijkje nemen. “Ik dacht: dit is een mooie gemeente en ik was hier ooit wel eens geweest, omdat mijn broer hier jetskiede.

En ik merkte dat Hellevoetsluis eigenlijk niet zover weg was. Ik  wilde onderdeel blijven van de Metropoolregio  en  het dynamische samenwerken, waardoor je samen meer voor elkaar krijgt”. Milène solliciteert voor de eerste keer naar een burgemeestersfunctie en ook nog eens 2 dagen voor sluitingstijd.  “Ik was verbaasd dat ik iedere keer een ronde verder kwam”, bekent ze. Ze wordt uiteindelijk gekozen en is daarmee, na Marie van Rossen, de tweede vrouwelijke burgemeester van Hellevoetsluis. “Er zijn geloof ik 356 gemeenten en evenveel burgemeesters. 25% daarvan is vrouw en dat is altijd nog veel te weinig”, vindt ze. 

5 jaar geleden verhuist ze met haar man naar de gemeente, terwijl haar kinderen in het huis blijven .“Het lege nestsyndroom, daar moest ik aan wennen. Maar de  kinderen waren twintigers en konden goed voor zichzelf zorgen.”

Milène neemt haar intrede in het Prinsehuis . “ In de mooiste Burgemeesterskamer uit de regio”, vindt ze. “Hellevoetsluis is een heel mooi gebied om in te wonen. Ik heb de afgelopen 4-5 jaar veel gefietst en gewandeld. Het heeft een mooi winkelcentrum en een prachtige haven die nu 400 jaar bestaat. Het is een mooie combinatie van toerisme met watersport  en de historie waaronder de Vesting en de iconische Vuurtoren. 

Duncan Laurens

Uiteraard is ze heel trots dat Eurovisie Songfestival winnaar Duncan Laurens zijn woonplaats Hellevoetsluis op de wereldkaart heeft gezet.“Het is zo’n aardige knul. Na het winnen van het Songfestival heeft hij zo goed aan de weg getimmerd en het is zo leuk dat hij iedere keer weer terugkeert naar zijn hometown. Hij is een mooie ambassadeur. Er is hier ook een film opgenomen met de vuurtoren. Die is in Amerika uitgezonden. En ik weet dat hij als kind zo gepest is. Toen hier was, kreeg hij allemaal brieven van kinderen die dit ook hadden meegemaakt en zij putten hier troost uit”. 

Milène is heel trots dat Duncan Laurens zoveel heeft bereikt. Hij is een voorbeeld voor veel kinderen

Burgemeester Undercover

Een bijzondere belevenis is haar deelname aan het SBS-programma Burgemeester Undercover, waarin ze samen met de brandweer vermomd de brandveiligheid in een seniorencomplex onderzoekt. “Ook een belangrijk onderwerp”, vindt ze. In het geheim moest de pruik en de kleding gepast worden. “Het was erg grappig en het werkte. Niemand wist dat ik het was. Zelfs de brandweercommandant niet”, glimlacht ze. Er was één iemand die haar uiteindelijk wel herkende. Dat was mediafotograaf Wil van Balen. “Ik hoorde hem zeggen: “Dat is Milène, de burgemeester.  Enkele weken later vindt de ontknoping in het gemeentehuis plaats. Een moment waar ze graag aan terugdenkt. 

In Burgemeester Undercover onderzocht burgemeester Junius vermomd de brandveiligheid in een seniorencomplex

Fusering

Als in januari 2023  gemeente Westvoorne en Brielle zullen fuseren tot Gemeente Voorne aan Zee komt daarmee ook een einde aan haar  burgemeesterschap . “Alle drie burgemeesters worden dan ontslagen en er zal opnieuw een sollicitatieprocedure komen”, weet ze. Ze heeft nog geen idee hoe het voor haar verder zal gaan. En ook of ze dan nog in Hellevoetsluis blijft wonen. “Dat ligt eraan wat ik hierna ga doen”. Gelukkig heeft ze nog een kleine twee jaar om hierover na te denken. Tot die tijd zal ze de ambtsketting nog vaak met trots mogen dragen.  

Uitnodiging Nieuwjaarsduik

Milène geeft tijdens de Nieuwjaarsduik het startsein.

Tot slot krijgt ze de vraag voorgelegd of ze bij een eventuele uitnodiging, om samen met de andere burgemeesters De Jong en Van Oosten(lees eerdere interviews), mee wil doen bij de Nieuwjaarsduik. “Ik geef zelf ieder jaar startsein bij onze eigen Nieuwjaarsduik”. Het water wil ze niet in. “Ik ben een enorme koukleum, ik verzorg daarom graag het startsein voor de andere burgemeesters”, aldus de burgemeester. 

Lees ook: Het Gezicht Achter…

Burgemeester van Westvoorne Peter de Jong

Media Videograaf Roel van Deursen bij o.a. krant De Botlek HoogvlietAlbrandswaard, jarenlang bij krant De Botlek Spijkenisse, Botlek TV en van zijn eigen YouTube kanaal.

Burgemeester van Nissewaard Foort van Oosten

-Spieke.nl. Terence Hersbach, is oprichter van mediabedrijf Spieke.nl die op dit moment meer dan 30.000 volgers heeft.