Het Gezicht Achter…burgemeester Peter de Jong

BURGEMEESTER VAN WESTVOORNE ZIJN, IS ONGELOOFLIJK LEUK”

Peter de Jong is sinds 2006 burgemeester van Westvoorne. Maar wie is Peter de Jong? Wie is het gezicht achter de burgemeester van Westvoorne? Tijdens een interview probeerden wij hier een antwoord op te krijgen.“

Peter de Jong wordt op 11 mei 1962 geboren in Gouda en groeit op in een gemiddeld gezin met drie kinderen. Vader is boekhouder, zijn moeder is gezinsverzorgster. Als kind wil hij zoals veel kinderen profvoetballer worden. Hij kan op dat moment nog niet vermoeden dat zijn levenspad hem een hele andere kant opstuurt.

VAN LERAAR TOT WETHOUDER

Na zijn opleiding op de PABO verhuist Peter in 1985 naar Spijkenisse en wordt leraar. Eerst werkt hij op de openbare basisschool Hendrik Vrijman en later op de openbare basisschool Annie M.G. Schmidt. Peter is dan al geïnteresseerd in de politiek. Hij wordt uitgenodigd om een vergadering van de PvdA bij te wonen. De politiek lijkt hem wel iets “Vooral omdat het over je eigen buurt gaat”, vertelt De Jong. Van het een komt het ander en na de verkiezingen wordt hij in 1998 wethouder van sociale-en economische zaken. Vanaf 2002 krijgt hij de portefeuille sociale zaken en werkgelegenheid.

SOLLICITATIE

Eind 2005 is er een vacature voor het burgemeesterschap in Westvoorne en Peter besluit te solliciteren. “Ik dacht, ik probeer het gewoon. Ik was niet de enige sollicitant. Er waren 22 andere sollicitanten. Maar ik kwam door de selectie heen en werd uitgenodigd voor een gesprek met de vertrouwenscommissie. En na zo’n gesprek moet je gewoon geluk hebben. De voordracht wordt vervolgens voorgelegd bij de gemeenteraad, de commissaris van de Koningin, nu de commissaris van de Koning, en uiteindelijk de minister. Die benoemt je uiteindelijk namens de Kroon tot burgemeester”, legt hij uit. In 2006 volgt Peter de Jong burgemeester Henk Krijgsman op en wordt zo burgemeester van Westvoorne.

VERANDERING

Door de benoeming verandert er nogal wat in het leven van gezin De Jong dat op dat moment nog in Spijkenisse woont. “Wij wilden onze jongens bewust op hun school houden. Eerlijk gezegd hebben wij daar het langst bij stilgestaan”, moet hij toegeven. “We hebben naar huizen gekeken in Oostvoorne, Tinte en Rockanje, uiteindelijk werd het Rockanje. Maar het eerste half jaar moest ik vanwege de verbouwing van ons huis op en neer pendelen tussen Spijkenisse en Rockanje. Burgemeester zijn, is best wennen, vertelt De Jong. “Het is anders dan wethouder zijn. Je bent ineens het bekendste gezicht van de politiek. Mensen spreken je overal over aan. Je leeft in een glazen huis. Iedereen heeft wel een mening over je.

INGEBURGERD

Het gezin woont nu 13 jaar* in Rockanje. De Jong is veel leuke ervaringen rijker. “Burgemeester van Westvoorne zijn, is ongelofelijk leuk”, vindt hij. “Er wordt veel georganiseerd in onze gemeente en het is bijzonder om overal bij te kunnen zijn. Het wordt ook echt gewaardeerd als de burgemeester ergens bij is. Het gaat dan niet om de mens Peter de Jong, maar om de burgemeester, De burgemeester heeft echt een belangrijke symboolfunctie in onze samenleving. Het betekent echt iets. Je merkt het bijvoorbeeld als er iets ernstigs is gebeurd en je geeft daar aandacht aan. Dat doet iets. Dat wordt zeer gewaardeerd”, weet hij.

SPORTIEF

Naast zijn functie als burgemeester is Peter de Jong ook erg sportief. Zo deed hij voor de zesde keer mee aan de Nieuwjaarsduik in Rockanje. “In het eerste jaar gaf ik alleen het startschot. Daarna dacht ik: waarom doe ik zelf niet mee?” Van de kou heeft hij niet veel last. “Het viel reuze mee, moet ik je zeggen. Alleen het water erin en eruit gaan was even koud”. Ook hier krijgt de burgemeester verschillende reacties. “Die zijn tweeledig. Waarom doe je dat? Maar ook, wat stoer dat je dat doet. En ze hebben beiden gelijk”, moet hij toegeven. Naast de jaarlijkse plons in het water is De Jong lid van de wielervereniging en doet hij meerdere keren mee met de Tour du ALS. Maar met de jaarlijkse Strandrace geeft hij alleen het startschot. “Ik ben meer een asfaltrijder”, moet hij bekennen. Verder houdt hij van skiën en voetbalde hij een tijd in het Veteranenelftal in Rockanje en in het Nederlands Burgemeesters Elftal.

TOEKOMST

Peter de Jong wil voorlopig nog burgemeester van Westvoorne blijven. “Er staan nog leuke dingen te gebeuren waar ik naar uitkijk. Zo bestaat Rockanje 800 jaar en vieren we dit jaar de 100ste Lampionoptocht in Oostvoorne zegt hij enthousiast. “We kunnen niet in de toekomst kijken, maar als er een herindeling van de gemeente gaat plaatsvinden, vind ik wel dat er een nieuwe burgemeester moet komen. Maar daar is nog geen beslissing over genomen”. Ook is hij bezig met het schrijven van een boek. Over de inhoud wil hij nog niets zeggen. “Ik heb 1/3 deel klaar”, is het enige wat hij erover kwijt wil. Als kind wist Peter de Jong nog niet dat hij ooit burgemeester zou worden. Hij werd leraar en het levenspad bracht hem via de politiek naar Westvoorne. Daar werd hij dertien jaar geleden burgemeester. Een burgemeester die er voor alle inwoners probeert te zijn.(*Januari 2020.)

2 gedachten over “Het Gezicht Achter…burgemeester Peter de Jong”

Reacties zijn gesloten.