Het Gezicht Achter…burgemeester Foort van Oosten

Burgemeester van Nissewaard: Foort van Oosten

Foort van Oosten ziet het levenslicht op 25 juni 1977 in het ziekenhuis van Dordrecht. “Maar daar houden alle banden met deze hele mooie stad op”, zoals hij zelf zegt. Vanuit Sliedrecht, verhuist hij met zijn ouders naar Leiden, waar hij zijn jeugd doorbrengt. Zijn vader werkt aanvankelijk bij de Koopvaardij en wordt later brandweercommandant. Zijn moeder werkt op de Hoge School.

STUDIE

Foort gaat rechten studeren aan de Universiteit Leiden. “Er was geen aanleiding om in een andere stad rechten te gaan studeren, maar ik ben wel op kamers gegaan”, vertelt Van Oosten. Op zijn 24ste is hij klaar met zijn studie en gaat in Rotterdam aan de slag als advocaat. In die tijd krijgt hij ook een bedrijfsjuridische functie bij het Ministerie Binnenlandse Zaken en hij leert zijn huidige vrouw Daniëlle kennen, die een appartement in Schiedam heeft. “Ik ben daar ook gaan wonen en heb samen met haar een leven opgebouwd. We hebben een huis gekocht en onze zoon Rens gekregen”, blikt hij terug.

“GEWELDIG KANS OM IN DE TWEEDE KAMER TERECHT TE KOMEN”

Als student was Foort al lid van de VVD en als hij in Schiedam woont, bezoekt hij een paar keer een partijvergadering en besluit zich verkiesbaar te stellen. Aanvankelijk is zijn plek op de kieslijst niet hoog genoeg, maar komt door verschuivingen in 2007 toch in de gemeenteraad. “Prachtig” , vond hij dat. “Op die manier kon ik maatschappelijke iets betekenen voor mijn eigen omgeving”. Tot september 2011 is hij lid van de Schiedamse gemeenteraad en daarna een jaar wethouder met een takenpakketten o.a. financiën, vastgoed, sport en recreatie. Wanneer in 2012 het kabinet valt, ziet hij dit als een geweldige kans om in de Tweede Kamer terecht te komen en stelt zich verkiesbaar. Voor de VVD wordt hij o.a. woordvoerder van justitie waar strafrecht en justitieel jeugdbeleid een onderdeel van zijn. Dat hij nu op landelijk niveau iets kan bijdragen, bevalt hem erg. “Het debatteren over zaken die mensen aangaan, deed ik al met veel plezier en om dit nu op landelijk niveau te mogen doen, leek me prachtig. Ik dacht: ik grijp die kans”. 6 ½ jaar zit Foort in de Kamer. In die jaren heeft hij iets kunnen bijdragen aan landelijke initiatieven op het gebied van familierecht, fraudebestrijding en de opiumwetgeving, zoals het oprollen van brandgevaarlijke hennepplantages. “Ik ben er trots op dat ik in het hart van de democratie iets heb kunnen betekenen en ik heb er veel geleerd”, zegt hij.

BURGEMEESTER VAN NISSEWAARD

Maar hoe word je burgemeester van Nissewaard en is er enige verbinding met deze gemeente? “Ik kwam wel vaker in Spijkenisse. Mijn oom en tante woonden er. En mijn opa en oma woonden in Hellevoetsluis. Dus ik was wel bekend met Voorne-Putten. Ondanks dat ik Rotterdam georiënteerd was en niet uit deze hoek kwam, had ik wel een sociaal leven met vrienden hier. Toen ik hoorde dat hier een vacature vrijkwam dacht ik: daar wil ik voor gaan. Ik maakte kennis met de gemeenteraad en er was gelijk een klik”, weet hij nog. Ook zijn vrouw Daniëlle staat achter het plan, dat best wel gevolgen heeft, aangezien ook zij zal mee moeten verhuizen van Schiedam naar Spijkenisse. “Ze heeft er niet zoveel moeite mee. We proberen zoveel mogelijk samen te doen, maar ze heeft ook haar eigen carrière en haar bezigheden. Onze zoon was eerst niet zo blij, omdat hij dacht dat hij van school af moest. Maar hij zit inmiddels op de middelbare school in Schiedam en hij doet het erg goed. En nu vindt hij het ook wel spannend. Hij zal hier zijn puberteit meemaken, nieuwe vrienden maken, een baantje krijgen. Maar als zoon van de burgemeester zal er zeker op hem gelet worden”, beseft hij maar al te goed. Inmiddels is Foort van Oosten 1 jaar burgemeester van Nissewaard. Naast zijn werk als burgemeester houdt hij ook van ontspanning. “Ik doe aan hardlopen wil graag met vrienden wedstrijdje doen en dat lukt de ene keer beter dan de andere keer”, moet hij bekennen. “Verder lees ik graag. Regelmatig kom ik in De Boekenberg om een boek uit te zoeken. Ook hou ik van koken. Naar aanleiding van het programma ‘Wie is de Mol”, dat zich in China afspeelt, hebben we met een stel vrienden het plan bedacht om gezamenlijk een gerecht te maken afkomstig uit die regio. Ik zal het dessert maken. Ik weet alleen nog niet precies wat het gaat worden. Iets met mango’s, maar daar ben ik nog voorzichtig in. In afwachting van de oplevering van zijn huis in Spijkenisse, dat hij met zijn gezin halverwege dit jaar hoopt te betrekken, woont hij momenteel nog in Schiedam.

BURGEMEESTER DE JONG

Burgemeester van Westvoorne Peter de Jong, die wij eerder spraken, had nog wel een vraag voor hem? Wat vindt hij van Voorne-Putten? “Voorne-Putten is erg mooi. We hebben al een rondje gefietst en samen met Rens heb ik gekampeerd op een camping in Rockanje. Dan zie je de mensen kijken als ze mij herkennen als burgemeester”. Van Oosten is ook op de hoogte dat zijn collega meedoet met de Nieuwjaarsduik. Zou hij dat zelf ook doen, als De Jong hem zou vragen? “Daar zou ik dan eerst goed over moeten nadenken”, zegt hij. Maar hij sluit het niet uit. “Als ik maar niet kopje onder hoef”, stelt hij. Of dit nu een “Ja” is, weten we niet niet precies, maar Peter de Jong zal ongetwijfeld een poging wagen om hem zover te krijgen. We wachten dit uiteraard in spanning af. (NB:Dit interview vond plaats vóór de vergaande Coronamaatregelen. Ook zijn we in dit interview niet ingegaan op politieke vraagstukken. Daarvoor is deze rubriek niet bedoeld.)

2 gedachten over “Het Gezicht Achter…burgemeester Foort van Oosten”

Reacties zijn gesloten.