‘Het Gezicht Achter… de man met de camera, Roel van Deursen’

Roel van Deursen is als amateurfilmer, of Videograaf zoals hij zichzelf noemt, bij velen bekend, omdat hij door zijn werk overal op Voorne-Putten e.o. komt om gebeurtenissen vast te leggen. Maar wie is Roel van Deursen? Wie is die man achter de camera?

Roel is 75, woont al 41 jaar in Spijkenisse en heeft een grote hobby. Het vastleggen, bewerken en publiceren van beelden is voor de 75-jarige een uit de hand gelopen hobby. Bijna dagelijks gaat hij, ‘bewapend’ met camera en statief, op pad om gebeurtenissen te filmen. Diverse media, waaronder ‘Nieuws uit de Regio Voorne-Putten’, maken gebruik van zijn werk. Uiteindelijk vinden zijn duizenden beelden de weg naar YouTube. In 2018 plaatste hij zijn 1000ste film op het Amateurfilmplatform.

Roel is op 4 februari 1945 in Rotterdam-Zuid geboren als jongste telg in het gezin Van Deursen. Zijn vader is ambtenaar bij de burgerlijke stand en trouwambtenaar, zijn moeder is huisvrouw. Als Roel 15 is, krijgt hij zijn eerste baantje als jongste bediende bij een makelaarskantoor. “Ik verdiende 90 gulden per maand, maar moest daarvan de helft thuis afdragen. Dus eigenlijk hield ik niet veel over”, weet Roel zich te herinneren. Zijn tweede baantje vindt hij bij Bervoets, een winkel in herenkleding. Maar dat duurt niet lang. Roel: “Bervoets verkocht dezelfde kleding die ook bij C&A verkocht werd. Ik zei dan tegen de klanten, dat ze daar naar toe moesten gaan, omdat het daar goedkoper was. 3 Maanden later werd ik ontslagen”. Een echte zakenman is Roel niet.

MEER EEN AMBTENAAR

Meer een ambtenaar, net als zijn vader. Het duurt dan ook niet lang of Roel gaat aan de slag bij afd. Onderwijs, Volkshuisvesting en later bij de Sociale Dienst bij Gemeente Rotterdam. In 1968 trouwt Roel met zijn huidige vrouw Giny met wie hij bijna 52 jaar getrouwd is. Ze krijgen twee kinderen Robert(48) en Eline(46) en 2 kleinkinderen Sanne(17) en Sjors(15).

VERANDERING

Om meer te verdienen, wordt hij brandweerman. Eerst twee jaar bij de ‘uitruk’ en daarna 30 jaar (tot aan zijn prepensioen), bij de meldkamer. Wanneer Roel in 1990 van zijn collega voor zijn vakantie een camcorder leent, wordt de passie voor het filmen geboren. Hij filmt leuke momenten tijdens zijn vakantie. Ondanks dat het monteren een tijdrovende klus is, vindt hij het geweldig. Hij koopt zelf een camcorder en filmt en fotografeert alles wat hem interesseert. Na zijn prepensioen begint hij met filmbewerking en filmt voor familie, vrienden en de pers en plaatst het online. Zijn opnames worden veel bekeken. Roel: “6 jaar geleden maakte ik een filmpje van mijn kleindochter, rijdend op een paard. Dit haalde 140.000 views. Maar heb ook gefilmd in De Keukenhof en haalde hiermee 77.000 views. 7 Jaar geleden maakte ik een promofilm op Bali en plaatste die op YouTube. De taxichauffeur kreeg hierdoor zoveel klanten, dat hij een tweede bus kon kopen, kon verhuizen en zijn kinderen naar school konden”.

PERS

Buurtlink is het eerste mediaplatform voor wie Roel als Videograaf aan de slag gaat. Later ook voor Voorne-Putten.nl en De Botlek in Spijkenisse. Hij filmt en fotografeert gebeurtenissen op heel Voorne-Putten, Hoogvliet en Albrandswaard. Roel is nu 75 en woont nog steeds met zijn vrouw en hond Ozzie in Spijkenisse. Veel te wensen heeft hij niet meer. “Ik heb alles al gedaan”, zegt hij. Stoppen met filmen, wil hij nog niet. Daarvoor vindt hij het nog veel te leuk.

MUZIKANT

Naast filmen is muziek een grote passie van Roel. In 1975 komt hij bij de countryband TREND en beleeft daar als zanger en drummer 15 geweldige jaren. In 1983 wint TREND zelfs het Internationale Countryfestival. Roel: “In 1988 hebben we drie weken opgetreden op Curaçao. De steelgitarist heeft er zelfs een instrumental voor geschreven (‘Curaçao ’88).Zelf heb ik ook een nummer geschreven voor de LP ‘Write again’. Dit nummer werd, na release van de plaat, het meest gedraaid op de radio omdat er de minste rechten op zaten” .Ook maakt TREND de lp ‘Choices’ en later een verzamel CD. De optredens zijn nog steeds terug te zien op YouTube. Een van deze optredens is te zien op:https://www.youtube.com/watch?v=iGgJF6Bq5kw

1 gedachte over “‘Het Gezicht Achter… de man met de camera, Roel van Deursen’”

Reacties zijn gesloten.