Receptenboekje ‘Gezond met een budget’ overhandigd aan vrijwilligers Voedselbank.

Regio- Op 15 juni heeft wethouder Bert van Ravenhorst het boekje ‘Gezond met een budget’ overhandigd aan de voorzitter en cliënten van de Voedselbank. Vanuit het preventieakkoord is samen met de Voedselbanken en verschillende voedingsdeskundigen het idee ontstaan om een boekje samen te stellen. Het boekje geeft mensen met een krapper budget een handreiking bij het bereiden van producten uit het pakket van de Voedselbank en zo gevarieerd en gezond mogelijk te blijven eten.

De groente en fruit die worden geleverd bij de Voedselbanken op Voorne-Putten zijn vaak kort houdbaar. Cliënten vinden het dan ook moeilijk wat zij met deze groenten kunnen bereiden om ze toch goed te houden (te denken valt bijvoorbeeld alvast iets te koken en dit dan vervolgens te bewaren). Ook komt het geregeld voor dat in één pakket één soort groente in grote hoeveelheid wordt geleverd. Wat kun je dan maken zodat je gedurende de week toch gezond en gevarieerd eet? Ook is niet alle groente even bekend of populair. Want wat maak je bijvoorbeeld met een krop andijvie?

‘Dit boekje is een mooie samenwerking van verschillende partijen en geeft praktische kooktips aan mensen met een kleiner budget. Het boekje geeft niet alleen tips over wat te doen met de restjes en tips voor bewaren, maar er staan ook qr codes in naar financiële hulp van de gemeente’, aldus wethouder Bert van Ravenhorst. Bij ieder recept staat aangegeven voor hoeveel personen de maaltijd is en wat de kosten per maaltijd zijn. Sommige recepteren vereisen een staafmixer en Expert van der Groef in Brielle heeft de staafmixers deels gesponsord. ‘De cliënten van de Voedselbank waren blij verrast, die naast het boekje een staafmixer aangeboden kregen,’ vulde de wethouder aan.

Dit boekje is samengesteld in samenwerking met vier voedingsdeskundigen uit de regio. Sandra de Jager, holistisch leefstijlcoach, natuurvoedings- en leefstijlcoach Sherryl den Hoedt van ‘Voedingsverbanden’ en collega’s Sylvia Lodewijkx en Manon Bos van praktijk ‘Bewust en Gezond, onder regie van José Wille voor het preventieakkoord.

Vanaf vrijdag 17 juni wordt het boekje uitgedeeld aan de cliënten van de Voedselbanken in Brielle/Westvoorne, Hellevoetsluis en Nissewaard.

Plaats een reactie