Erepenning Gemeente Brielle voor Irene Kleinjan

Het gemeentebestuur van Brielle kent volgens traditie de mogelijkheid als blijk van waardering en erkentelijkheid een Erepenning toe te kennen aan personen en groepen die een belangrijke en bijzondere bijdrage leveren aan de Brielse samenleving. De gemeentelijke erepenning van de gemeente Brielle wordt al vanaf 1986 uitgereikt.

Zondagavond 27 maart heeft Irene Kleinjan de Gemeentelijke Erepenning uitgereikt gekregen door burgemeester Gregor Rensen. Dat gebeurde na afloop van de Matthäus Passion in Hotel de Zalm.

Irene Kleinjan is al vele jaren een van de dragers van de klassieke muziekbeoefening in Brielle. Zo behoorde zij tot de oprichters van Musique d’Amis in 1991 en was zij één van de initiatiefnemers van het zangkoor Collegium Vocale Briela in de jaren ’90, dat vele uitvoeringen in de afgelopen ruim twee decennia heeft verzorgd en ondersteund, waaronder de Matthäus Passion. Zij is nog steeds een van de zangers van dit koorgezelschap.

Misschien wel de belangrijkste prestatie van Collegium Vocale Briela, met Irene Kleinjan als de drijvende kracht, is de uitvoering van de Matthäus Passion, het meesterwerk van J.S. Bach, in de weken voorafgaande aan Pasen. In 2002 vond werd de eerste uitvoering van dit klassieke stuk in Brielle plaats. Vanaf 2005 is de Matthäus Passion, met enkele jaren van onderbreking, jaarlijks  uitgevoerd. De laatste twee jaar – in 2020 en 2021 – was de uitvoering gepland maar kon het niet doorgaan vanwege de corona-pandemie. 

Het is een enorme prestatie om in zo’n kleine gemeente een dergelijke uitvoering te organiseren. De waardering is bijzonder groot, mede ook door de prachtige ambiance en akoestiek van de Sint-Catharijnekerk, zoals op zondag 27 maart ook weer bleek. Zonder overdrijving kan gesteld worden dat zonder Irene Kleinjan deze prestaties nooit geleverd hadden kunnen worden.  Zij beschikt over een groot persoonlijk netwerk van zangers, musici en dirigenten van naam die graag bereid zijn om aan de unieke uitvoeringen in Brielle mee te werken vanwege de vriendschap en band die zij met haar hebben opgebouwd. Irene heeft zich met hart en ziel om de organisatie en invulling van dit klassieke passiestuk bekommerd en was zonder meer de drijvende kracht achter dit alles. Van programma en het contracteren van dirigent, solisten en musici tot aan de kaartverkoop en catering, zij is overal bij betrokken. Zij heeft zich heel veel inspanningen en (financiële) zorgen op de hals gehaald om al die jaren het stuk weer uitgevoerd te krijgen. 

Naast haar inzet voor Collegium Vocale Briela, heeft Irene Kleinjan zich ook ingezet voor de Stedenband met Havlicuv Brod, en heeft zij vele muzikale bijdragen in het kader van de uitwisselingen met deze Tsjechische zusterstad geleverd. 

De gemeentelijke erepenning komt haar daarom van harte toe, zoals ook blijkt uit de aanbevelingen die zijn geschreven.

Plaats een reactie