Jan Blankenbokaal uitgereikt aan Opruimers Hellevoet

Vrijdag 18 maart heeft burgemeester Milène Juniusde Jan Blankenbokaal uitgereikt aan de Opruimers Hellevoet. Deze groep krijgt deze onderscheiding vanwege hun initiatief om zwerfvuil op te ruimen. Het is de vierde keer dat de Jan Blankenbokaal is uitgereikt. Normaliter gebeurt dat tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Door de corona maatregelen gebeurde dat dit keer later, afgelopen vrijdag.

De Jan Blankenbokaal wordt alleen in bijzondere gevallen toegekend aan groepen die iets belangrijks hebben bijgedragen aan de Hellevoetsesamenleving. Voor het jaar 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders uit alle aanvragen besloten de Jan Blankenbokaal toe te kennen aan de Opruimers Hellevoet.

Inwoners van Hellevoetsluis Hans Vrijenhoek en Adrie de Ruijter zagen tot hun ergernis veel afval liggen langs routes waar zij zelf wandelden, ook in de mooie natuurgebieden. In september 2020 deden ze een oproep om te komen opruimen bij het Quackstrand. Er kwamen die dag meer mensen dan zij hadden verwacht. Daarmee was meteen het initiatief “Opruimers Hellevoet” geboren. Inmiddels bestaat de groep uit meer dan 100 enthousiaste inwoners van alle leeftijden en wordt er door heel Hellevoetsluis opgeruimd. 

De prijs werd uitgereikt aan de initiatiefnemers maar uiteraard is de prijs en erkenning bedoeld voor het hele team van vrijwillige opruimers. Burgemeester Junius is zeer enthousiast over het initiatief: “De openbare ruimte is van ons allemaal, dus het is geweldig om te zien hoe een groep inwoners letterlijk het (prik)stokje oppakt en meehelpt de omgeving schoon te houden. Waardoor mensen in beweging komen en ook nog eens nieuwe vriendschappen ontstaan.”

Zwerfafval is slecht voor mens, dier en milieu. Het belandt vaak op plekken waar de veegwagens van de reinigingsdienst niet kunnen komen. zoals plantsoenen, slootkanten en parkjes. Of het waait de rivieren en zeeën in. Plastic verdwijnt nooit uit het milieu. Het breekt af in hele kleine stukjes, maar vergaat nooit en vormt  in zee de zogenoemde “plastic soep”. Het microplastic wordt gegeten door vissen en schelpdieren. Zo belandt het uiteindelijk via de voedselketen op ons eigen bord.

Over de Jan Blankenbokaal 

De Jan Blankenbokaal werd voor het eerst in januari 2019 uitgereikt aan de Hoornse Hoofden, die zich vele jaren hebben ingezet om ervoor te zorgen dat Oudenhoorn bij Hellevoetsluis zou horen na de herindeling. Begin 2020 ging de bokaal naar 4p Verkeersregelaars, een team van vrijwillige verkeersregelaars dat altijd klaar staat bij verschillende evenementen. In 2021 ging de onderscheiding naar stichting Riet Ruylof voor hun jarenlange organisatie van de Sinterklaasintocht en Lampionnenoptocht.

Plaats een reactie