Zuidspui brug geopend voor publiek 

Vanaf vandaag is de Zuidspui brug geopend voor publiek. Deze voetgangersbrug verbindt de binnenstad van Brielle met het Bleijkers Bolwerk en de recreatieve wandelroutes over de vestingwallen.


Buro Lubbers heeft het ontwerp van de brug gebaseerd op de historische brug die nu al in de binnenstad aanwezig is, namelijk de Kippenbrug over het Noordspui, dat het Maarland NZ verbindt met het Maarland ZZ. De firma Haasnoot Bruggen heeft de brug gebouwd in opdracht van de gemeente Brielle. Woensdag 9 maart is de brug in zijn geheel vanuit Noordwijk naar Brielle gereden waar de brug op spectaculaire wijze geplaatst is.  

Wethouder Robert van der Kooi: “ Het doel van de projecten van de Binnenstad-en havenvisie is het verbinden van plekken, beleefbaar maken van het water en het toevoegen van aantrekkelijke openbare plekken in de binnenstad”.

Openbaar plein

Eén van de nieuwe verblijfsplekken van de binnenstad ligt aan het einde van de Turfkade. Hier ontstaat een openbaar pleintje met een stadstafel, banken, bomen, een kiosk met openbaar toilet en het bevrijdingsmonument. Vanaf het winkelgebied, het wandelpad en de nieuwe vlonder langs het Zuidspui, ontstaat vanaf dit openbare pleintje de mogelijkheid om via de nieuwe voetgangersbrug een oversteek te maken naar de Vestingwerken, die Brielle zo bijzonder maken. 

De Zuidspui brug is geplaatst op de enige plek waar het centrumgebied direct aan de vestingwerken grenst. Halverwege de 17e eeuw lag hier ook een brug naar het Bleijkers Bolwerk. 

In Brielle is de gehele vesting goed toegankelijk en na een wandeling over de vesting kan er nu eenvoudig overgestoken worden naar de overkant, waar men van een hapje of drankje kan genieten op het water of op de Turfkade. Evenementen op het Bleijkers Bolwerk kunnen evenementen op de Turfkade versterken en vice versa.

De Turfkade is de enige plek waar je langs het water van het Zuidspui kunt lopen. Hier komt straks een openbaar plein en een vlonder met bankjes en banken, waar je kunt zitten zonder de verplichting om consumpties te gebruiken. Zo worden er plekken en routes aan de stad toegevoegd voor bewoners en bezoekers. Een mooie ontwikkeling die de stad ten goede komt.

Gefaseerde uitvoering 

Het project Turfkade wordt in fasen uitgevoerd: Afgelopen maanden is de kademuur opgehoogd, het openbare plein met bomen aangelegd en de Zuidspui brug geplaatst. Uiterlijk 1 april, nog voor de feestelijkheden rond het 450-jarige jubileum van de bevrijding van Den Briel, zullen deze werkzaamheden gereed te zijn. In mei wordt het bevrijdingsmonument onthuld. In oktober 2022 wordt het deel van de Turfkade tussen Varkensstraat en Kaaibrug aangepakt en komt de vlonder aan bod.

Het project Turfkade maakt deel uit van de Binnenstad-en havenvisie. Meer informatie is te vinden op de website https://www.brielle.nl/turfkade.

Plaats een reactie