Intensieve vrijwillige hulp om veilig op te groeien beschikbaar in de vijf gemeenten op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee

De teams ‘Intensieve vrijwillige hulp Voorne-Putten en Goeree Overflakkee om veilig op te groeien’ bieden in de vijf gemeenten van de Zuid-Hollandse Eilanden hulp en ondersteuning aan gezinnen waar kinderen in een onveilige situatie opgroeien. Deze nieuwe manier van ondersteunen maakt het mogelijk dat ouders zelf meer aan het stuur staan.

Samen met de teams spreken de ouders af wat nodig is, zodat het voor de kinderen in het gezin weer veilig genoeg wordt. Wanneer het de ouders lukt om de situatie in het gezin weer veilig te krijgen, dan is gedwongen hulpverlening niet nodig. Dat is altijd het doel van de hulpverlening en kan bereikt worden met duidelijke communicatie. 
Zeggen waar het op staat is de eerste stap naar veiligheid!

Gedragswetenschapper Henk legt uit 

Vooraf heel goed samen met de ouders wordt gekeken of Intensieve Vrijwillige Hulp kan helpen: ‘Als we denken dat dat niet zo is, dan starten we het intensieve proces niet. Gaan we wel met de ouders aan de slag, dan leggen we van begin tot eind uit wat we doen en waarom we het doen! Dat doen we al voordat de hulp start. De kracht van de intensieve vrijwillige hulp is dat de ouders en het hulpverleningsteam weten wat ze aan elkaar hebben. Juist ook als de boodschap niet prettig is, is het belangrijk dat er niet om zaken heen gedraaid wordt. Zeggen waar het op staat is namelijk de eerste stap naar veiligheid.’


‘Wat als het niet lukt’,
 is de vraag die regelmatig door ouders wordt gesteld. Onno, Jeugd en Opvoedcoach geeft daarop als antwoord: ‘Enerzijds raakt dat je, maar tegelijkertijd geeft het je ook de kans om ouders uit te leggen dat zij zelf veel kunnen doen om de Intensieve vrijwillige hulp te laten slagen. Het besef bij ouders dat ze zelf aan het stuur staan is zo belangrijk. Dan kun je stappen zetten met elkaar. En je hoeft het als ouders niet alleen te doen. Bij de hulp is een heel team betrokken dat met de ouders samenwerkt, handreikingen biedt en gezinnen helpt in hun weg naar veiligheid.’

Iedere dag opnieuw aan de slag om kinderen veilig op te laten groeien

De wethouders zijn trots op het werk dat de medewerkers in de lokale teams van de vijf gemeenten (Brielle, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne) verzetten. ‘In het gesprek met de IVH-medewerkers hebben we maar weer eens gezien hoe ingewikkeld en soms zelfs ronduit heftig dit werk is’, laten de wethouders weten. ‘Toch staan de medewerkers altijd klaar om gezinnen te helpen en zorgen ze er iedere dag opnieuw voor dat kinderen veilig kunnen opgroeien’. 

De wethouders wilden daarom niet alleen in woord hun trots uiten maar ook in daad. Ieder lokaal team ging naar huis met een pakket speelgoed, waar de kinderen die ze dagelijks helpen, mee kunnen spelen. Door gebruik te maken van speelgoed wordt de hulp die we bieden weer een stukje minder spannend.

Plaats een reactie