Het Gezicht Achter: Van der Ent Group

Begin vorige eeuw reed Daniël van der Ent met paard en wagen vol limonade van Rhoon naar Rotterdam Katendrecht. Een wereldreis moet dat destijds zijn geweest. Maar het zou het begin zijn van een familiebedrijf dat zich zou ontwikkelen tot transport-en verhuisbedrijf Van der Ent Group. Inmiddels staat Christiaan van der Ent al vijf jaar als 4de generatie aan het roer van een bedrijf dat volgend jaar 100 jaar bestaat.

Christiaan van der Ent zet de 4de generatie het familiebedrijf voort.

Christiaan Van der Ent (38) neemt in 2015 de aandelen van zijn vader Daan van der Ent over. Hiermee wordt het familiebedrijf automatisch voortgezet naar de 4de  generatie.Toch is Christiaan er dagelijks niet zo mee bezig dat hij de eigenaar is van één van de meest bekende verhuisbedrijven van Nederland.

“Je groeit er gewoon in”, zegt hij. “Toen ik een jaar of 20 was, werd er tijdens een familieberaad besproken wie het bedrijf zou willen overnemen. Mijn neef, nicht en mijn zus hadden geen interesse. Ik bleef dus over. Ik stond wel volledig achter mijn keus om het over te nemen. Het voelde dan ook niet als een verplichting. Ik vind het vak gewoon heel leuk.”

Stappen

Daniël van der Ent vervoerde begin vorige eeuw limonade van Rhoon naar Rotterdam. Het zou het begin zijn van een familiebedrijf dat nog steeds een toonaangevende positie heeft in de verhuiswereld.

Maar wie denkt dat Christiaan het allemaal cadeau heeft gekregen,heeft het mis. “Ik moest onderaan de ladder beginnen en heb meerdere functies binnen het bedrijf doorlopen. De eerste 4 ½ jaar was ik actief in de uitvoering. Hard werken, maar wel een mooie tijd. Ik deed o.a. verhuizingen naar het buitenland en was veel van huis. Ik ben op heel veel plaatsen geweest en soms ook bij BN’ers, waaronder een aantal ex-profvoetballers. Maar eigenlijk maakt het mij niet veel verschil of we voor een bekende Nederlander of voor meneer Jansen rijden. Iedereen is gelijkwaardig in mijn ogen.”

4 1/2 jaar rijdt Christiaan op de vrachtwagen en komt op plaatsen waar velen niet komen.

Na 4 ½ jaar stopt hij met rijden op de wagen om vervolgens de functies planner en vestigingsmanager te bekleden, om daarna toe te treden tot het directieteam.

Veranderingen

Sinds 2015 is Christiaan 100% aandeelhouder. Vader Daan (3e generatie) is nog steeds nauw betrokken bij het bedrijf en werkt 4 dagen in de week. “Wij vullen elkaar goed aan en bepalen samen het beleid.” Christiaan heeft altijd al een goede klik gehad met digitalisering. “Ik heb als achtergrond een mbo-opleiding in de elektrotechniek gevolgd en dat heeft mij goed geholpen in een snel veranderende digitale wereld. De vrachtwagens zijn steeds meer rijdende computers. Elektrotechniek was dan ook de meest logische keuze. Ik ben in 2019 in aanraking gekomen met een Amerikaanse techleverancier. Toen we door corona veel thuis moesten werken, zijn wij als eerste verhuisbedrijf in Europa gestart met het aanbieden van online taxaties met behulp van kunstmatige intelligentie.” Maar ook het continu verbeteren van de processen zijn bij hem een belangrijk speerpunt. “Het zijn soms lange dagen, maar zie het als een uitdaging om het nog beter te doen. Dat houdt mij scherp.” Die inzet vraagt hij niet alleen van zichzelf, maar ook van zijn werknemers. “Ja, ik ben soms best veeleisend”, geeft hij toe. “We zijn één van de topbedrijven van Nederland en dat wil ik graag zo houden. Als iets niet lukt, ben ik meestal op mijn best en ga ik nog harder werken om te laten zien dat het wel werkt. Ik moet het geprobeerd hebben om het zeker te weten.”

Met deze catrol wordt allang niet meer gewerkt. (Foto:Edpafoto)

“Ik ben niet iemand die om 5 uur de aardappelen staat te schillen”

Inmiddels heeft Christiaan al 17 jaar een relatie met Miranda en is vader van Isabel en Stijn. Het vele werken heeft soms ook invloed op zijn thuissituatie. “Werk en privé lopen bij mij altijd 24 uur per dag door elkaar. Ik zal niet altijd bij iedere verjaardag zijn en ben al helemaal niet iemand die om 5 uur de aardappelen schilt. Ik zeg weleens gekscherend:Ik heb eigenlijk 3 kinderen. Een zoon, een dochter en een bedrijf. Je draagt toch die verantwoordelijkheid. Niet alleen voor mijn eigen gezin, maar ook indirect voor nog eens 55 gezinnen van onze werknemers. Gelukkig is Miranda erg zelfstandig en dat geeft mij een goed gevoel dat thuis ook alles gewoon doordraait.”

Toekomst

Volgend jaar bestaat Van der Ent Group 100 jaar. Hun toekomst zal in het teken staan van verdere ontwikkeling en verduurzaming. Zo is het pand inmiddels helemaal energieneutraal en ook de overstap van diesel-naar elektrische vrachtwagens staat hoog op de agenda. De zaken gaan momenteel erg goed. “Met name de huizenmarkt draait op volle toeren, waarvan wij natuurlijk ons graantje meepikken. Onze opslag zit nagenoeg vol en onze logistieke tak floreert, omdat mensen veel meer online bestellen met als gevolg dat wij veel huis –aan-huisbezorgingen doen van meubilair. Tegelijkertijd zorgt dit ook weer voor nieuwe uitdagingen. We hebben hierdoor een tekort aan gemotiveerd uitvoerend personeel.”

Of één van zijn kinderen de 5de generatie en daarmee het familiebedrijf zal voortzetten, daar durft Christiaan nu nog geen uitspraak over te doen. “Ze moeten het leuk vinden en het moet voor hen zeker geen verplichting worden”, aldus Christiaan.

Over de Van der Ent Group

In 1922 kreeg het bedrijf de officiële naam Van der Ent Transport & Verhuizingen en werd daarmee de voorloper van het huidige Van der Ent Group. Piet van der Ent Sr nam als 2de generatie de leiding over. Het verhuisbedrijf groeide onder zijn leiding uit tot een van toonaangevende verhuisbedrijven van Nederland. In 1983 namen Daan en Dirk het stokje over van hun vader en in 2015 werd Christiaan van der Ent de 4degeneratie. Op dit moment heeft Van der Ent Group 55 werknemers, een vestigingen in Spijkenisse en Rijswijk. Jaarlijks vinden er zo’n 3500 verhuizingen plaats en heeft met een opslagfaciliteit voor het herbergen van 700 20 foot containers.

Er is opslagfaciliteit voor het herbergen van 700 foot containers.
Van der Ent Group heeft vestigingen in Spijkenisse en Rijswijk.


De Van der Ent Group werkt o.a. voor;

– Tweede Kamer 

– Boijmans van Beuningen

– Shell

– Ministerie van Defensie

– Gemeente Spijkenisse

Verhuiswagen van Van der Ent Verhuizingen Transporten in Rhoon.

Lees ook andere verhalen uit deze rubriek O.a.

autobedrijf Peter Luksen in Spijkenisse

STORE5 artistieke winkel in Oostvoorne