Peter Luksen: “De techniek in de auto vind ik heerlijk”

Op zeer jonge leeftijd sleutelde Peter Luksen al aan fietsen en op zijn 12 repareerde hij  de scooters van zijn vrienden. Techniek zit gewoon in zijn bloed en de stap naar het repareren van auto’s is dan ook logisch . Inmiddels runt de nu 53-jarige Peter 21 jaar zijn eenmansbedrijf Autospecialist Luksen.

Autorijden doet hij niet graag, maar aan auto’s sleutelen vindt hij geweldig. (Foto:Edpafoto)

Natuurlijk wil hij meewerken aan het interview. “Ik heb me er zelfs voor geschoren”, glimlacht hij, terwijl hij onder de motorkap van een auto vandaan komt. In zijn kantoor blikt hij terug.

“Ik ben geboren en getogen in Spijkenisse en groeide op in de wijk Groenewoud. Ik was heel goed in verschillende sporten zoals: voetbal, basketbal en kickboksen. Ik kon op een leuk niveau meekomen, maar het was toch niet goed genoeg om ermee door te gaan.” Het technisch inzicht heeft hij van vaderskant. “Mijn opa was timmerman en mijn vader had een belangrijke technische functie bij olieraffinaderij BP in de Europoort.”

Eenmansbedrijf 

In het repareren van auto’s ziet Peter zijn toekomst en start in 2000 zijn bedrijf in het centrum van Spijkenisse. Er was alleen één probleem. “Ik zat daar illegaal”. De gemeente liet hem dan ook weten, dat hij daar binnen een half jaar weg moest. Sinds 2004 is zijn bedrijf op Industrie Moleneinde in Hekelingen. Omdat een ander bedrijf failliet ging ,kreeg Peter ook nog eens veel nieuwe klanten. “Dat was de tijd dat ik ook stagiairs aannam. Ik heb leuke dingen met ze meegemaakt. Zo was er een jongen die banden gemonteerd had. Ik zei dat hij ze niet alleen moest monteren, maar ook balanceren. Dat wist hij niet”. Toch stopte hij met stagiaires. “De jongens die goed waren,bleven niet, maar groeiden door naar de haven waar ze meer konden verdienen.

“De klant mag er ook altijd bij zijn als ik hun auto repareer”

Inmiddels werkt Peter weer alleen. In al die jaren heeft hij een goede klantenkring opgebouwd. Via mond-tot-mondreclame weten klanten hem te vinden. “Vertrouwen” , lijkt hierbij het toverwoord. “Ik heb goed contact met de klanten en probeer ze goed te helpen en van dienst te zijn. De klant mag er ook altijd bij zijn als ik hun auto repareer. Soms volstaat het dat slechts een onderdeel vervangen hoeft te worden, en niet het geheel. En àls onderdelen vervangen moeten worden, kijk ik eerst of ze nog gereviseerd kunnen worden. Dat scheelt in de kosten. Ik adviseer de klant. Soms is het beter om te vervangen als ik denk dat dat beter is. Arbeidsloon is ook niet goedkoop, dus als ik alles weer open moet gooien, ben je uiteindelijk weer duurder uit. De keuze blijft dan bij de klant.” 

(Foto:Edpafoto)

Hoewel hij graag auto’s repareert, is erin rijden geen hobby van Peter. “Ik hou eigenlijk niet van autorijden” bekent hij. “Maar de techniek in de auto vind ik heerlijk. De auto openmaken, constateren wat er aan de hand is en het repareren. Net als een dokter. Klanten bellen mij soms, maar aan de telefoon is het soms moeilijk om te weten wat het mankement is. Het kan van alles zijn. Hun dan te kunnen helpen is fijn, al is het met een lampje verwisselen. De auto is vaak heilig voor hun.”

Pensioen


Peter denkt nog zo’n 10 jaar te blijven werken en dan met pensioen te gaan . “Ik werk 6 dagen in de week standaard en daarnaast heb ik ook nog de administratie. Wel heb ik flink geïnvesteerd in automatisering dat scheelt veel werk. “Thuis zijn ze het inmiddels gewend.” Maar ook na zijn pensioen zullen zijn handen aan het werk blijven. “Rollators en scootmobiels repareren en zo mensen helpen, dat lijkt me leuk.” . Maar zover is het nog niet. Voorlopig ‘knutselt’ hij nog een aantal jaren in zijn werkplaats. Zich verdiepen in de techniek van elektrische auto’s doet hij echter niet meer. “Die stuur ik door naar de dealer”, aldus Peter. 

Peter Luksen runt al sinds 2000 zijn eenmansbedrijf. (Foto: Edpafoto)

AutoSpecialist Peter Luksen
Wachthoevestraat 3c
Industrieterrein Moleneind
3209 BK Hekelingen
0181 – 68 06 25

1 gedachte over “Peter Luksen: “De techniek in de auto vind ik heerlijk””

Reacties zijn gesloten.