store5, een artistieke winkel met uitstraling

Winkels heb je in alle soorten en maten. In de Pastorielaan 7-9 in Oostvoorne bevindt zich Store5 en is niet bepaald een doorsneewinkel. Alleen al bij binnenkomst straalt het interieur een artistieke warmte uit. Wat deze winkel zo bijzonder maakt is het assortiment. Verspreid over twee winkelgedeeltes worden deze te koop aangeboden. Alles in de winkel is handgemaakt of met zorg verzameld.

Vrijwilligster Laura ontvangt ‘Nieuws uit de Regio Voorne-Putten’ met haar jas aan. Opvallend is dat de winkel artistieke warmte uitstraalt, maar qua temperatuur is het best aan de frisse kant. Dat is ook niet verwonderlijk. “Er is hier geen verwarming en geen warm water”, legt Laura uit. Ze is de kou inmiddels wel gewend, want ze is hier door de weeks vaak aanwezig. “Wij hebben deze ruimte in bruikleenhuur, dat wil zeggen dat we er zolang in mogen blijven, totdat er een commerciële huurder wordt gevonden. Dat is nu vier jaar geleden. Maar toen wij hier inkwamen , was er geen verwarming en geen warm water. Omdat het voor ons onzeker is, hoelang we hier kunnen blijven, heeft het geen zin om hier geld in te steken om het bijvoorbeeld te isoleren. Als we eruit moeten, moet dat binnen één maand ”, legt ze uit. SPOOR5Het idee om een winkel te beginnen waar hobbyisten hun handgemaakte waar kunnen verkopen, is vijf jaar geleden ontstaan. Laura: “Vijf jaar geleden stond er een grote winkelruimte bij de Stationsweg leeg. Een groepje van 5 creatieve mensen, waaronder schilder Ed van der Hoek, wilden iets aan de toenemende leegstand van winkels doen. Het leek hen een leuk initiatief om zelfgemaakte spullen, zoals schilderijen en verzamelde spullen bij elkaar in één winkel te verkopen”. Zo begon de groep van 5 de winkel die de naam Spoor5 kreeg. “Omdat ze met zijn vijven waren en omdat in de Stationsweg vroeger de tram reed”, legt Laura uit.

VERHUIZEN

Inmiddels was de groep creatieve mensen gegroeid. Maar lang konden zij niet gebruik van het pand, want een jaar later waren ze genoodzaakt om op zoek te gaan naar een alternatief onderkomen. “De winkel kreeg een andere tussenpersoon, en die veranderde de voorwaarden”, weet Laura, die zich later bij de groep aansloot, te vertellen. “Door die veranderende voorwaarden viel de groep echter uiteen en een heel klein groepje bleef over” , gaat ze verder. Ze besloten op zoek te gaan naar iets anders. Maar waar vind je een betaalbaar pand in Oostvoorne? In de Pastorielaan stond een winkelruimte al zes jaar leeg en de groep die nog overgebleven was, besloot om, ondanks het ontbreken van warmtevoorziening, hier de winkel onder de naam Store5 voort te zetten.

ASSORTIMENT

Zowel Laura, Ed en de anderen uit de groep komen regelmatig naar de winkel om de winkel aan te vullen en te helpen waar dat nodig is. Samen sprokkelen ze de huur, de verzamel- en maakspullen bij elkaar. “We verzamelen of maken alles zelf. We krijgen de spullen dus niet zomaar binnen”, benadrukt Laura. Veel artikelen die in Store5 worden verkocht zijn handgemaakt door hobbyisten die met de verkoop van hun creaties de maakkosten eruit hopen te halen. Winst maken deze kunstenaars dan ook eigenlijk niet. Het assortiment is zeer gevarieerd.

Zo zijn er elpees uit de jaren 50-60, geboetseerde beeldjes , potten en bakken, schilderijen en heel veel decoratieve spullen in alle soorten en maten en zelfs ingelijste gedichten. In het brocantgedeelte staan de verzamelspullen. Zo staat er een oude contrabaskoffer, een oude mal waar glas in gemaakt kan worden, maar ook kasten en tafels waar de meest bijzondere verzamelspullen staan. Aan de wand hangen veel schilderijen, groot, klein en met verschillende thema’s van Ed van der Hoek. De klanten moeten hier zeker geen rommelmarkt verwachten met spullen tegen bodemprijzen. “We verkopen beslist geen rommel”, benadrukt Laura. “We verzamelen en maken alles zelf en zorgen ervoor dat het in goede staat en van mooie kwaliteit is”.

KLANTEN

De klanten die de winkel bezoeken, zijn ook onder de indruk. “Ik kom hier geregeld even naar binnen”, zegt een klant. De rode traplopen die ze net gekocht heeft, wordt voor haar opgerold. “Daar was ik naar op zoek” vertelt ze. “Er komen hier veel toeristen, maar ook klanten uit de buurt”, vertelt Laura. “En soms komen ze kijken, kopen ze iets, of ze komen hier gewoon om een praatje te maken. De mensen die hier hun spullen aanbieden doen dat niet om er winst uit te halen, ze willen hun passie laten zien en dat kan hier”, gaat Laura verder. Laura is in deze winkel helemaal op haar plek. En gelijk heeft ze, want waar vind je in een dorp als Oostvoorne nu zo’n bijzondere winkel met zo’n warme artistieke uitstraling. Waar artikelen, die met passie en liefde zijn gemaakt en verzameld door kunstenaars, de weg naar de klant weten te vinden. Wie ook kennis wil maken met de variëteit van Store5 kan dagelijks (m.u.v. zondag) binnenlopen.

Locatie: Pastorielaan 7-9, 3233CZ, 7 Oostvoorne

Open: maandag-zaterdag 13.00-17.00 uur.

1 gedachte over “store5, een artistieke winkel met uitstraling”

Reacties zijn gesloten.