Dierenvoedselbank voor de minima

Mensen die op bijstandsniveau moeten leven, kunnen vaak moeilijk voor hun huisdieren zorgen. Om ervoor te zorgen dat zij hun geliefde dieren niet hoeven weg te doen, zijn er nu ook dierenvoedselbanken. Stichting ‘Wie vult mijn bak?’ heeft landelijk diverse uitgiftepunten gerealiseerd. Sinds mei 2019 is ook in Spijkenisse een uitgiftepunt. Mensen uit de doelgroep buiten Nissewaard, waar nog geen eigen uitgiftepunt is, kunnen ook hier terecht.

Initiatiefneemster van het uitgiftepunt in Spijkenisse is fractievoorzitter PVV Nissewaard Anita Verweij. Als grote dierenliefhebber trekt zij zich het lot aan van mensen die op bijstandsniveau moeten leven. Deze groep kunnen vaak zelf maar moeilijk rondkomen, maar door hun financiële situatie, kunnen ze daardoor ook moeilijk voor hun huisdieren zorgen. De dieren hiervoor wegdoen, vindt zij geen goed idee. “Voor veel mensen zijn huisdieren een deel van het gezin en bieden niet alleen troost, maar voorkomen ook dat ze in een sociaal isolement komen, want ze moeten toch naar buiten met hun hond”. 

Gelukkig staat ze hierin niet alleen. Ze vindt steun bij partijgenoten Gloria Molenaar en Frank van Boven. Als één team willen zij zich voor dit doel inzetten.

Anita Verweij(r) en Gloria Molenaar willen met ‘Wie Vult mijn Bak?’ voorkomen dat mensen hun huisdier moeten wegdoen, omdat ze geen eten meer hebben voor het.(Foto:Edpafoto)

Uitgiftepunt Spijkenisse 

Anita zoekt contact met oprichtster en voorzitter van Stichting ‘Wie vult mijn Bak?’Astrid Naaktgeboren. Deze vindt het een goed idee om ook een in Spijkenisse te starten.

Toestemming om te starten is er, maar het vinden van een geschikte locatie is nog niet zo eenvoudig. “We zijn gestart in mijn garage, maar die was niet groot en was al snel vol. De auto moest er zelfs voor wijken, want de dieren gaan voor”. Ook gezinsleden worden ingezet. “Mijn man Ronald helptmee”, zegt Gloria. “En zelfs mijn zoon Yuri”, vult Anita aan. 

In mei 2019 krijgen ze van René Steijl belangeloos de beschikking over een ruimte van de toenmalige kringloopwinkel in Groenewoud aan de Beukenlaan. “Daar waren we heel blij mee”, zegt Anita. “Hij is echt geweldig en heeft zelfs mee helpen sjouwen”. Doordat de kringloopwinkel plaats moet maken voor nieuwbouw, moet er weer een nieuwe geschikte locatie worden gezocht . Die vinden ze uiteindelijk in het huidige pand midden in Spijkenisse Centrum. Geld vanuit de stichting, die volledig draait op donaties, om de hoge huur te betalen is er niet. Dan maar uit eigen financiële middelen, besluit het drietal. Op 14 februari 2021 wordt  ‘Wie vult mijn bak?’officieel in het huidige pand geopend. 

Zelf uitzoeken 

Iedere zaterdag en woensdag kunnen cliënten, die van te voren door de landelijke stichting iedere twee maanden financieel worden gescreend, bij de dierenvoedselbank terecht om de benodigde spullen zoals: voer, manden, halsbanden, vlooienpreventie en dierenspeelgoed op te halen. “De mensen mogen hier zelf spullen uitzoeken. Dat vinden wij ook belangrijk”, vindt Gloria. “Kieskeurig zijn, zit er echter niet bij”, benadrukt ze. “Ze moeten het doen met de beschikbarespullen die  belangeloos worden gedoneerd door donateurs zoals als Dier4u en Dierenopvangcentrum en dierenklinieken”.

Medisch spreekuur 

Sinds kort krijgen ze ook hulp van dierenartsen Jan-Willem van Dierenkliniek Spijkenisse en Gerard de Sneijder uit Geervliet. Afwisselend houden zij een maandelijks medisch spreekuur. Afgelopen woensdag hield Jan-Willem zijn eerste spreekuur en dat was een groot succes.”De mensen waren zo dankbaar”, zegt Gloria. 

Toekomst

Anita en Gloria kijken vol vertrouwen uit naar de toekomst. Anita:“We willen hier een fijn plekje creëren voor mensen, die vaak al veel hebben meegemaakt. Niet alleen voor spullen voor hun huisdieren op te halen, maar ook gewoon voor een praatje. En we zien dat er steeds meer aanloop is. “Inmiddels maken zo’n 100 mensen en hun huisdieren gebruik. Graag willen we dat nog meer mensen van ons bestaan afweten”,laat Anita weten.

Dierenvoedselbank Wie vult mijn bak is geopend op zaterdag en woensdag van 12.00-17.00 uur. Locatie: Zuidpassage 8 Spijkenisse. Aanmelden kan alleen via Stichting Wie vult mijn bak? Meer info over de stichting: www.wievultmijnbak.nl (Interview vond plaats juni 2021. Inmiddels is de samenwerking met ‘Wie vult mijn bak’ beëindigd en is De Dierenvoedselbank zelfstandig doorgegaan. Ook heeft er een verhuizing naar een pand in De  Kopspijker plaatsgevonden waar de stichting officieel sinds 8 april 2023 is geopend. Een aanvraag om in aanmerking te komen kunt u doen via: aanvraag@dierenvoedselbank-spijkenisse.nl of via een aanmeldformulier op https://www.dierenvoedselbank-spijkenisse.nl/

Update: Inmiddels is deze dierenvoedselbank  ‘Wie vult mijn bak’ gestopt onder deze naam. De dierenvoedselbank is verdergegaan onder de naam: Dierenvoedselbank-Spijkenisse en is momenteel gehuisvest binnen in de Kopspijker. Via bovenstaande website kan men meer informatie krijgen. De oude locatie aan de Zuidpassage is inmiddels onderdeel van Kringloopwinkel Rataplan geworden.