Interview met bestsellerauteur Judith Visser

Judith Visser heeft al heel wat boeken op haar naam staan. Van haar laatste roman ‘Zondagskind’ Verkocht ze er inmiddels 50.000. ‘Zondagskind beschrijft de eerste 20 jaar van de opgroeiende Jasmijn, een meisje die net als Judith autisme heeft. Op 14 oktober 2019 sprak Nieuws uit de Regio Voorne-Putten met haar.

Foto: PR

Judith wordt in 1978 geboren in Rotterdam en verhuist op latere leeftijd naar Rockanje. Al zeer jong, rond haar vierde, begint ze met schrijven. Als ze net twintig is, voltooit ze het manuscript van haar eerste boek ‘Tegengif’. “De reden dat ik auteur wilde worden is, omdat dat ik in een ‘normale baan’ mijn draai niet kon vinden en zelfstandig wilde zijn. Ook omdat ik schrijven een prettige en veilige manier vind om toch nog in verbinding te staan met de buitenwereld. En omdat mijn hoofd vol zit met verhalen”, vertelt Judith.

DEBUUT
In 2006 maakt Judith haar debuut met ‘Tegengif’, waarin het leven van een Rotterdamse prostituee centraal staat. Ze weet zich de weg hiernaartoe nog goed te herinneren. Judith: “Het uitgeefproces was interessant: je moet je voorstellen dat elke gevestigde uitgeverij in Nederland per week tientallen manuscripten ontvangt van mensen die graag schrijver willen worden. Daarvan wordt per jaar minder dan een procent daadwerkelijk uitgegeven. Ik wist dus dat de kans dat het mij zou lukken niet heel groot was. Uitgeven ‘in eigen beheer’, zoals tegenwoordig vaak gebeurt, een methode waarbij je als schrijver zelf betaalt voor de publicatie van je eigen boek, zag ik niet zitten. Ik wilde mijn roman bij een reguliere uitgeverij laten verschijnen. En ik had geluk: mijn manuscript werd uit de stapel gevist en ik kreeg een contract aangeboden”. Het boek zorgde door de pikante inhoud nogal voor ophef, maar de eerste druk was binnen een week al uitverkocht. (Meer dan 40.000 exemplaren worden er uiteindelijk van verkocht.

ZONDAGSKIND
In de jaren die volgen schrijft Judith verschillende romans en thrillers en deze worden beloond met goede recensies en prijzen. In 2018 verschijnt haar autobiografische roman ‘Zondagskind’. Een verhaal dat het leven van een meisje met autisme beschrijft. Judith, die zelf het syndroom van Asperger heeft, beschrijft in ‘Zondagskind haar eigen jeugd. Judith: “Enkele jaren daarvoor had ik de diagnose autisme gekregen en ik merkte dat veel mensen niet weten wat dit precies inhoudt. Met ‘Zondagskind’ wilde ik de lezer een blik geven in het hoofd van iemand met autisme”.

PROMOTEN
Als schrijfster moet Judith natuurlijk ook haar boek promoten. Naast de vele lezingen die ze geeft, is ze ook een aantal keren uitgenodigd bij verschillende televisieprogramma’s zoals ‘Koffietijd’ en bij ‘Pauw’. En dat is voor iemand met Asperger niet gemakkelijk. Gelukkig heeft ze haar zielsverwant Yuriko altijd aan haar zijde. Judith: “Ik heb altijd mijn hond Yuriko bij me. Zij werkt als een soort ‘filter’ tegen prikkels: wanneer er veel drukte en herrie om ons heen is dan focussen wij ons op elkaar en dat zorgt ervoor dat de omgevingsgeluiden en beelden minder hard binnen komen. Wij houden elkaar rustig. Dus bij welk programma ik ook aanschuif, Yuriko ligt altijd naast me op de grond. Zij gaat ook mee naar al mijn lezingen”.

Foto: Privé

‘ZONDAGSLEVEN’
In 2020 verschijnt ‘Zondagsleven’. Judith wil hier wel alvast iets over verklappen. “In Zondagskind belicht ik de ontwikkeling, gevoelens en zintuigelijke waarnemingen van een opgroeiend meisje met autisme, oftewel: de eerste twintig levensjaren van Jasmijn. ‘Zondagsleven’ gaat verder waar deze roman ophield en vertelt het verhaal van de volwassen Jasmijn. Hoe houdt zij zich staande in een drukke, steeds veranderende maatschappij, waar sociale interacties nog steeds een struikelblok voor haar zijn en externe prikkels voortdurend haar hersenen binnen stormen? Om over het hebben – en onderhouden – van liefdesrelaties nog maar te zwijgen. In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, te midden van alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld kan creëren waarin ze ontdekt dat het volgen van haar eigen pad uiteindelijk het meest heilzaam is”.

TOT SLOT
Tot slot wil Judith desgevraagd nog tips geven aan mensen met autisme en aan mensen die iemand met autisme kennen: “Aan mensen die autisme hebben is mijn voornaamste advies: focus je niet op wat er allemaal NIET lukt, maar op de dingen die WEL goed gaan. Als je ergens goed in bent, probeer dan daar je leven omheen te bouwen, er je beroep van te maken. Wees selectief in wat je wel en niet doet. Als je weet dat je het niet trekt om naar een drukke verjaardag te gaan, ga dan niet. Stuur gewoon een leuke kaart. Het is niet egoïstisch om voor jezelf te kiezen, het is noodzakelijk!
Mijn tip voor mensen die iemand met autisme in hun omgeving hebben: probeer het allemaal niet te persoonlijk op te vatten. Probeer te begrijpen dat jouw kind/vriend/vriendin/collega vaak rust en stilte nodig heeft. Maak duidelijke afspraken en wijk daar niet van af. Probeer een structuur te creëren die goed voelt, zodat iedereen weet waar hij/zij aan toe is.”

Meer weten over Judith Visser en over haar bijzondere werk? Bezoek dan haar website www.judithvisser.nl. Ook is zij te volgen op Instagram: www.judithvisser.nl

Andere verhalen lezen uit de regio? – Je moet een zorghart hebben om in de zorg te kunnen werken’. Wil Voogt (73) Zorgt al jaren voor anderen en dat doet ze nog steeds.

1 gedachte over “Interview met bestsellerauteur Judith Visser”

Reacties zijn gesloten.