Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne bieden vroegtijdige hulp bij betalingsachterstanden

De drie gemeenten op Voorne werken samen met onder andere zorgverzekeraars, verhuurders en energiebedrijven om inwoners met betalingsachterstanden zo vroeg mogelijk ondersteuning te bieden. Want als mensen zich zorgen maken over geld is het vaak lastig om de juiste oplossing te vinden of om hulp te vragen. Betalingsachterstanden kunnen snel uitgroeien tot hoge schulden terwijl dat met vroegtijdige hulp soms voorkomen kan worden. 

De wethouders van de drie gemeenten op Voorne, Bert van Ravenhorst, Hans van der Velde en Wilbert Borgonjen, zijn het erover eens: ‘Als je betalingsachterstanden hebt, lijkt het misschien of je de enige bent. Bijna niemand weet dat ongeveer 1 op de 3 gezinnen daar weleens mee te maken heeft. Er op tijd bij zijn kan dan net dat steuntje in de rug bieden om te voorkomen dat onze inwoners echt in de problemen komen.’ 

Schulden voorkomen

Sinds dit jaar zijn gemeenten verplicht om actief hulp aan te bieden aan inwoners met betaalachterstanden om schulden bij inwoners zoveel mogelijk te voorkomen. Om dat op een goede en zorgvuldige manier te kunnen doen werken verhuurders, zorgverzekeringen en energieleveranciers samen met de gemeenten. Via een beveiligd systeem geven zij oplopende betalingsachterstanden door aan de gemeente. De medewerker Vroegsignalering van de gemeente kijkt eerst of de inwoner al schuldhulp krijgt via de gemeente. Krijgt de inwoner nog geen hulp? Dan neemt de medewerker contact op om samen met de inwoner de financiële situatie door te nemen en hulp aan te bieden. De aangeboden hulp is altijd gratis en vrijwillig. 

Positief op verschillende manieren

Als het met vroegtijdige hulp lukt om uit de schulden te blijven, dan helpt dat ook om andere problemen te voorkomen. Want hebben mensen eenmaal problematische schulden, dan krijgen zij vaak ook andere problemen. Bijvoorbeeld op hun werk of met hun gezondheid. Meer weten over de mogelijkheden bij geldzorgen? Kijk daarvoor op de website van uw gemeente.