91-jarige krijgt na 80 alsnog prijs van Jamin

Als 11 jarig meisje vulde mevrouw Den Tuinder een rebus in voor een wedstrijd van Nederlands grootste snoepwinkel Jamin. Een maand later brak de Tweede Wereldoorlog uit, waardoor er nooit een winnaar bekend werd. Nu, 80 jaar later, komt de rebus tijdens het opruimen weer tevoorschijn en wordt alsnog opgestuurd naar Jamin. Vandaag werd onder grote belangstelling de hoofdprijs alsnog uitgereikt.

Op het hoofdkantoor in Oosterhout bij Jamin stonden ze wel even te kijken, toen ze de brief over de prijsvraag van de nu 91-jarige mevrouw Den Tuinder ontvingen. Ook mede-eigenaar van Jamin Maarten Steinkamp is verbaasd wanneer hij hiervan hoort. “Een week geleden had haar dochter een brief geschreven naar het hoofdkantoor. We krijgen wel vaker verzoeken binnen, maar dit vonden wij een mooi verhaal”, vertelt Steinkamp. “Fantastisch om een brief te ontvangen over iets uit het verleden van ons bedrijf. Daar moeten we iets mee doen”, vond hij. De eerste prijs was een Erres radiotoestel t.w.v. 195 gulden en aangezien mevrouw Den Tuinder de enige deelnemer was, vond men bij Jamin dat zij deze alsnog zou moeten ontvangen. Steinkamp: “We zijn er gelijk mee aan de slag gegaan. We hebben een soortgelijk goedwerkende radio, een Erres radiotoestel gevonden. En deze gaan we haar alsnog na 80 jaar overhandigen.”

Overhandiging

Mevrouw den Tuinder was stomverbaasd over de belangstelling die haar brief te weeg had gebracht. In haar kamer in het woonzorgcomplex Westerstein in Hoogvliet hadden zich zo’n 14 mensen, waaronder fotografen en journalisten van diverse media, verzameld. Na enige uitleg door Maarten Steinkamp over de reden van de bijzondere opkomst, ontving mevrouw Den Tuinder niet alleen de ingelijste prijsvraag, maar ook een grote bos bloemen met chocolaatjes van Jamin. Als grootste verrassing kreeg ze de hoofdprijs: een originele nog echt werkende Erres radio opgepimpt in de kleuren van Jamin. “Ik vind het fantastisch”, zegt mevrouw Den Tuinder. Ondanks haar leeftijd, is ze nog erg bij de tijd. “Ik word veel te veel verwend. Ik ben sprakeloos”. Nooit had ze kunnen denken dat het opsturen van de brief zoveel teweeg zou brengen.

IJsje

Als klein meisje van elf woonde ze in Rotterdam-Zuid. “Op de hoek was een Jamin, waar we altijd een ijsje haalden”, weet ze zich nog te herinneren. Ze ging graag na Jamin. “Tuurlijk, want daar kon je snoep kopen”. De rebus vond ze 80 jaar later bij het opruimen tussen haar spulletjes. Samen met dochter Marja besloot ze om het op te sturen. Steinkamp is ook blij met de rebus. Het is een mooie aanvulling voor ons archief, want die hadden we nog niet: Een bijzondere gebeurtenis was het zeker, want mevrouw Den Tuinder is waarschijnlijk de oudste winnaar ooit die meedeed aan een prijsvraag, uitgeschreven door het oudste Nederlandse winkelbedrijf.

Dit verslag vond niet plaats op VP, maar in Hoogvliet begin 2020 voor de Botlek Hoogvliet/Albrandswaard, maar vonden dit zo’n bijzonder verhaal dat we dit wel moesten plaatsen. foto’s Patricia van den Blink. toevoeging van enkele foto’s van Angélique Balhaus