Pret aan tafel

Het Gezicht Achter de Ondernemer geeft ondernemers uit de regio een gezicht. Wie zijn ze, waarom en hoe zijn ze ondernemer geworden. 

Pret aan tafel moet eten (weer) leuk maken

José Wille(43) woont sinds 2012 in Brielle en is eigenaar van ‘Pret aan tafel’, een gezellig winkeltje in een 19de eeuws pand aan de Vischstraat 2 in Brielle. In de winkel zijn diverse duurzame en handige artikelen te koop die een gezonder leven stimuleren. Daarnaast geeft zij voedingsadvies aan ouders om het eten aan tafel (weer) gezellig en leuk te maken.  

José komt oorspronkelijk uit Enkhuizen en verhuisde 9 jaar geleden via Castricum naar de vestingstad Brielle waar ze met haar man en haar 9-jarige dochter met veel plezier woont. “10 jaar geleden huurden wij voor twee dagen een kamer in Brielle en de sfeer beviel mij gelijk al goed”, blikt José terug. Zij en haar man besloten zich er  te vestigen.  “Ik leerde leuke nieuwe mensen kennen en ik werd gewoon begroet op straat door mensen die ik niet kende. Zo anders dan in de stad”.  Wat betreft haar werk gooide zij ook drastisch het roer om. “Mijn baan bij de KLM viel door de afstand niet te combineren en heb mijn baan opgezegd. Maar ik wilde niet thuis zitten en ging pedagogiek studeren. Mijn dochter had in die tijd moeite met vaste voeding en ik ging hier meer over lezen en voelde dat hier mijn passie lag”, gaat ze verder. 

“Ik ga ze niks opleggen of verbieden”

In het pand van het winkeltje is ook een keuken aanwezig. Hier ontvangt zij ouders. Tijdens een of meerdere gesprekken probeert ze hen handvatten aan te bieden om weer met plezier aan tafel te gaan met hun kroost. “Ik ga met ouders in gesprek. Ik ga hen zeker niks opleggen of verbieden. Individueel wordt gekeken wat het beste past, want ieder ouder en ieder kind is anders. En soms ga ik met ze koken.  

Laagdrempelig

Naast voedingsadvies, waarbij het maken van gezonde keuzes ook een onderdeel is, verzorgt José ook kinderfeesten en workshops zoals: “Tafelpret” of “Smaakpret””waarbij eten en koken op een laagdrempelige manier centraal staat. Via JOGG (Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst) bereikt zij ook kinderen op scholen en kinderdagverblijven in de omgeving. Zo heb ik een keer paella met hen gemaakt. Sommigen kinderen kenden het en zeiden: “Dat lust ik niet”.  Ik zei dat ze het nooit zelf hadden gemaakt en ze het gerust konden proeven, maar ze mochten het uitspugen als ze het echt niet lustten. Uiteindelijk heeft iedereen het gegeten”.  

Artikelen winkel

De artikelen in de winkel geven een aanvulling op het eten aan tafel en zelfs aan de allerkleinsten is gedacht. Zo zijn er bordjes met verschillende vakken waar kleine porties op kunnen worden gedaan. Voor de iets grotere kinderen zijn er broodtrommeltjes met vakken en speciale mesjes die alles kunnen snijden behalve vingers. Zo kunnen kinderen veilig meehelpen in de keuken. “Als je kinderen betrekt bij het klaarmaken van het eten of het kiezen van groenten in de supermarkt bevordert dat op een positieve manier het eten”, zegt José.  

José hoopt op een positieve, duurzame en milieuvriendelijke manier te kunnen bijdragen aan het samen (weer) gezellig eten aan tafel.

Meer weten over Pret aan tafel? Www.pretaantafel.nl en via de Facebookpagina: Pret aan tafel  


Inmiddels heeft Pret aan tafel een naamsverandering ondergaan. De nieuwe naam is: GROOTS van A tot Zero. Lees meer hier meer hierover.