Voorne aan Zee meest favoriet

Foto: Maasvlakte Anneke van Gentevoort

In 2023 zullen de gemeenten Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis één gemeente worden.  Een nieuwe gemeente moet ook een naam hebben. Een poll bij het AD zorgde ervoor dat Voorne aan Zee als meest favoriete uit de bus kwam..

Aanvankelijk leek de naam Voorne de meest voor de hand liggende keuze, omdat de gemeenten ook op het eiland Voorne liggen. De inwoners kregen in het kiezen geen inspraak, omdat dit eerder bij de fusiegemeente Nissewaard in 2013 tot een hoop onenigheid leidde. Toch stuitte de keuze Voorne vorige maand ook weer tot weerstand bij Nissewaard die aangaf dit ook geen goede keus te vinden, aangezien de dorpen: Abbenbroek, Zuidland en Heenvliet geografisch gezien ook op Voorne liggen, maar dan niet in de gemeente Voorne.  

Het voorstel om voor de nieuwe naam Voorne aan Zee te kiezen, stuitte weer tot tegenspraak bij Brielle en Hellevoetsluis. Alleen Rockanje en Oostvoorne in Westvoorne liggen immers aan zee.  

Poll Ad geeft doorslag

Om eens te kijken hoe de inwoners erover dachten, startte het AD een poll waar de lezers uit vier namen konden kiezen. In totaal brachten zo’n 3000 mensen hun stem uit. ‘Voorne aan Zee’ kwam met 52% van de stemmen als favoriet uit de peiling. Voorne kreeg slechts 21% van de stemmen. En zo gebeurde het dat de uitslag van deze poll ertoe leidde tot Voorne aan Zee.  

Voor 23 maart moet de nieuwe naam officieel worden doorgegeven. Zo niet, dan zal de nieuwe gemeente Hellevoetsluis gaan heten, omdat dit de grootste fuserende gemeente is. Dus weinig tijd om er met de andere gemeenten overeen te komen is er dus niet. Komende dinsdag legt de fusiegemeente de nieuwe naam voor aan de gemeenteraden die, na verwachting, akkoord zullen geven.  

En al zal niet iedereen het met de nieuwe naam eens zijn, voor de toeristische sector zal deze als muziek in de oren klinken, want wie wil er nou niet gezellig vakantie komen vieren op het eiland Voorne aan Zee?