Zuidland herdenkt slachtoffers Watersnoodramp 1953

De gemeente Nissewaard staat op 1 februari uitgebreid stil bij de Watersnoodramp van 1953. In Zuidland vielen in de nacht van 31 januari – 1 februari 21 slachtoffers te betreuren. Tijdens een aantalmomenten staan het gemeentebestuur, waterschap Hollandse Delta, de Historische Vereniging Zuytlant en inwoners van Zuidland op 1 februari aanstaande, 70 jaar na dato, stil bij deze natuurramp.

Dorpsplein in Zuidland

Dagprogramma

Om 10.00 uur is er een kranslegging bij het monument voor de slachtoffers van de Ramp op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkweg in Zuidland. Burgemeester Van Oosten en wethouder Postma van Nissewaard, leden van de Historische Vereniging Zuytlant en leerlingen van de scholen in Zuidland zullen daarvoor aanwezig zijn. Om 10.30 uur planten leerlingen van De Vlasbloem en De Aanwas met wethouder Postma bij de Dorpskerk een boom en onthullen zij samen met de burgemeester en de heer G. Wolters een plaquette. Van 14.00 – 17.00 uur is de Dorpskerk is geopend voor publiek om de tentoonstelling ‘de Ramp’ te bezichtigen.

Avondprogramma

In de Dorpskerk vindt ’s avonds de officiële herdenking plaats met toespraken en muziek. Vanaf 19.00 is iedereen welkom. Om 19.30 uur start de herdenkingsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst zullen de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953 worden herdacht. Er zijn korte toespraken van burgemeester Van Oosten, de heer J. Wolters, een nazaat van enkele slachtoffers, en dijkgraaf  J. Bonjer van waterschap Hollandse Delta. Er wordt teruggekeken hoe deze ramp heeft kunnen gebeuren en wat er gedaan is om herhaling te voorkomen. De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst door twee musici op orgel en viool. Rond 20.30 uur eindigt het officiële programma. Aansluitend is er gelegenheid om de expositie die is samengesteld door de Historische Vereniging Zuytlant en waterschap Hollandse Delta te bezoeken.