Gemeente Brielle vraagt aandacht voor Orange the World campagne

Ook dit jaar steunt de gemeente Brielle aan de wereldwijde Orange the World campagne, met als doel de bewustwording van geweld tegen vrouwen. Vanaf 25 november tot 10 december wordt het ‘oude’ Stadshuis in Brielle oranje verlicht om de campagne te steunen. 

De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie met als thema: preventie.

Gemeente Brielle steunt deze campagne door het ‘oude’ Stadhuis in Brielle 16 dagen oranje te verlichten en voor het stadskantoor in Brielle hangt in deze periode hangt ook symbolisch de Orange the World vlag. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is sinds 2014 een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. 

“Ook in de media is geweld en intimidatie de afgelopen maanden ‘hot topic’ geweest. Geweld tegen vrouwen en meisjes komt helaas overal voor, in alle lagen van de bevolking en in grotere en kleinere plaatsen. Door aandacht te geven aan deze campagne enbewustwording te creëren onder vrouwen én mannen, om het taboe te doorbreken. Samen moeten we ervoor zorgen dat vrouwen en meisjes geweld kunnen en durven melden, voordat het te laat is’, aldus wethouder Bert van Ravenhorst.

In Spijkenisse start de buiten-expositie ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’ gemaakt door Stichting Open Mind te zien op het Theaterplein 1 voor Theater De Stoep. De expositie en maakt onderdeel uit van de regionale aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling in de gemeenten Nissewaard, Goeree-Overflakkee, Voorne aan Zee en Hoeksche Waard. De tentoonstelling laat zien dat iedereen een rol kan spelen in het bespreekbaar maken van huiselijk geweld en kindermishandeling door voor iemand anders dat steuntje in de rug te zijn, die extra aandacht te geven waardoor die persoon zelf de stap kan zetten om de cirkel van geweld te doorbreken. De expositie is te bezoeken van 29 november tot en met 27 december.

Heeft u als inwoner van de gemeente Brielle vermoedens van geweld tegen vrouwen? Wij vragen u dit te delen met Veilig Thuis (0800 2000), politie (09008844) of de gemeente (0181-471111) en vraag naar een van de procesregisseurs