Kunst & Cultuurroute Hoogvliet (29) Locatie Bibliotheek – deel 1 / Hoogvliet 2022

Het is zaterdag 26 november, eindelijk is het zover, de Kunst & Cultuurroute Hoogvliet 2022 gaat van start. Er is maandenlang hard gewerkt om de Kunstroute in Hoogvliet voor elkaar te krijgen. Maar liefst 50 kunstenaars, muzikanten, cultuurmakers, dichters en diverse culturele organisaties hebben hun krachten gebundeld om deze prachtige dag voor Hoogvlieters mogelijk te maken. De opening begon met het luidruchtige optreden van de SKVR Brassbandschool, die iedereen op de Binnenban heeft gewekt. De band begon bij de Multivlaai en heeft de hele route naar de Bibliotheek langs alle Centrum winkels gelopen. Hun getrommel was al van veraf te horen. 

Aangekomen bij de Bibliotheek Hoogvliet namen zij het publiek mee in een vrolijke dans. Hun optreden werd op enig moment ondersteund door een saxofonist, waarna ze samen overgingen tot improvisatie. Er ontstond een unieke combinatie tussen twee absoluut verschillende stijlen. Alleen artiesten van hoge kwaliteit kunnen zich dit permitteren.

De Kunst & Cultuurroute 2022 werd geopend door wijkraadslid Edwin Smit, initiatiefneemster Viktoria Pompa en kunstenaar Jos Worms. Daarna kon iedereen een bakje koffie of thee nemen in de Bieb, uiteraard met gebak waar het logo van Kunstroute op stond. 

Om de kijker een goed beeld te geven van de dag is het dagprogramma in het beeld gebracht door videograaf Roel van Deursen. Botlek TV presentator Joop van der Hor heeft verschillende deelnemers op eigen wijze geïnterviewd. Gelukkig nam hij deze taak op zich en door zijn prachtige interviews zijn de verhalen van deelnemers duidelijk naar voren gekomen. Zo vertelt zangeres Elisa van Dolderen-Amatsahip hoe belangrijk het voor haar is, dat haar liederen vaak een diepere betekenis hebben en dat ze met haar repertoire mensen probeert te raken. Ze schrijft haar eigen songs en teksten, daarnaast geeft Elisa zanglessen (www.elisamusic.nl). Voor de Kunst & Cultuurroute had Elisa een aantal leerlingen meegenomen. Hoogvliet kent gelukkig veel dankbaar publiek, beginnende talenten kunnen daardoor een podium krijgen. 

In een andere hoek van de bibliotheek, in een rustige warme sfeer, konden mensen genieten van een bijzonder en kunstzinnig duo, Irmlinda de Vries en Thomas Koppelaar. Irmlinda heeft voorgedragen uit haar eigen werk en Thomas begeleidde haar op gitaar. Ook oude bekenden traden op: de linedancegroep uit ‘De Zevensprong’. Deze keer hadden zij, speciaal voor de kunstroute, hun feestelijke Country outfit aangetrokken. De groep van bijna 20 man bracht veel gezelligheid in Hoogvliet en je ziet die dat terug in de samenwerking, net alsof ze heel hard en heel vaak oefenen met elkaar.