Scouting de Strandvogels staat voor uitdaging

Een groepje welpen heeft zich verzameld op het terrein van Scouting de Strandvogels in Oostvoorne. Iedere zaterdag beginnen zij met de ceremoniële hijsen van de vlaggen en het oproepen van de wet. De ochtend kan beginnen.

Voor de kleine welpjes is het een ochtend die zich vooral buiten afspeelt. In de natuur kunnen zij rennen, klauteren, maar vooral veel leren. Diverse activiteiten worden onder begeleiding van de  teamleider  gegeven. En dit gebeurt al sinds 1939. Spellen en geheimschrift ontcijferen en speurtocht lopen, slechts een greep van alle activiteiten. Binnen de speltak wordt er gewerkt met nesten. Een nest bestaat uit ongeveer zes welpen van verschillende leeftijden. Binnen een nest hebben twee welpen een speciale taak: de gids en de helper. Het werken met nesten heeft vaak een praktische inslag, maar intussen geeft het de welpen ook eigen verantwoordelijkheid en worden ze zo gestimuleerd zelfstandig samen te werken.

Joke Blaas is, naast secretaris ,  nu teamleider “Warbol” bij de welpen. In 1978 begon ze ooit zelf als 10-jarig bij de scouting.

Joke(54) is al vanaf 1973 lid van Scouting De Strandvogels. (Foto: Edpafoto)


Ze weet nog goed hoe ze lid werd.”Ik ging samen met mijn vriendin Annemieke. Maar omdat zij elf was, ging zij daardoor naar de groep de Zeeverkenners 11-15/16-jarigen en ik moest toen nog een jaar bij de Kabouters. In Oostvoorne was de scouting destijds alleen voor meisjes die  toen nog Kabouters en geen Welpen(dit waren alleen jongens)werden genoemd. Doordat wij de enige in de regio waren waar meisjes terecht konden, kwamen er ook leden van buiten Oostvoorne. We hadden soms wel 14 meisjes die tegelijkertijd geïnstalleerd werden”. Later werd er vanuit Scouting Nederland bepaald dat er gemengde groepen moesten zijn. De groep 7-11 jarigen werden werden allemaal welpen genoemd. “Er mogen wel meisjesgroepen blijven, maar worden geacht om het welpenverhaal te vertellen,” legt Joke uit.

Stoppen en terugkeer

Als Joke 11 is, mag ook zij naar de Zeeverkenners waar ze kan varen, zeilen en boten schuren en verven. Als ze 15 is wordt ze gevraagd of ze begeleider bij de kabouters wil worden. Doordat  Joke in 1980 een kappersopleiding start, moet ze ook op zaterdag werken, waardoor ze met de scouting moet stoppen. Maar  de opleiding verloopt niet naar verwachting en ze wordt  tandartsassistente en zodoende hoeft ze niet meer op zaterdag te werken. Ze gaat terug naar de scouting. “Het moest gewoon. Kinderen hebben gewoon leiding nodig en ik vond het zelf ook leuk. Het is mijn tweede thuis. Mijn kerkje op zaterdag.” Haar dochter Myrthe is inmiddels ook teamleidster, maar dan bij de landscouts, net als haar schoonzoon Hugo “Kaa”.

Leren

Joke is nog steeds teamleider bij de welpen. “Op mijn 50ste wilde ik eigenlijk stoppen. Ik ben nu 54 en ben er nog steeds.” Door haar jarenlange ervaring kan zij de nieuwe generatie veel leren. Dat doet ze vandaag samen met  de 17-jarige Hugo “Balou”,  De junglebooknamen “Balou” en “Warbol” zijn nog uit de tijd van de kabouters. Hugo zit bij de stam hij loopt het stagetraject. Vorig jaar liep hij stage bij de welpen. Nu loopt hij stage bij de landscouts en als school het toelaat, loopt hij dubbele diensten.  Joke ziet niet zoveel veranderingen van vroeger en nu. “Vroeger was er misschien wat meer discipline en de kledingvoorschrift is nu minder strikt. Zo mag men ook een trui dragen ipv  een uniform.” Hoewel ze haar taak nog steeds met plezier doet, wil ze toch gaan minderen. “Ik zie mezelf op mijn 60steniet nog als teamleider.” Ze hoopt ook op meer vrijwilligers die willen komen helpen. Om 12.00 uur gaan de welpen weer naar huis. 

Landscouts

Om 13.00 uur starten de landscouts. Ook hier wordt gestart met de vlag en de wet. De scouts beleven uitdagende avonturen. Het thema dat centraal staat binnen deze groep is ‘ontdekkingsreis’. De scouts zijn relatief zelfstandig en leren samen te werken met anderen binnen de groep. Het activiteitenaanbod is gevarieerd en vaak gericht op het buitenleven. Ook wordt continu aangepast aan de wensen van de groep. Voorbeelden van programma’s zijn pionieren, vlotvaren, primitief koken, hiken, kamperen, sport en spel. Naast deze avontuurlijke programma’s werken de scouts naar een hoogtepunt toe: het zomerkamp, waarbij de scouts een week tijdens de zomervakantie met elkaar op pad gaan.

Stam en plusscouts

In de stam zitten leden vanaf 16 jaar. Er worden verschillende activiteiten gedaan die creatief , gezellig, actief én leerzaam zijn. Zij organiseren hun eigen activiteiten, maken hun eigen programma en zorgen dat de gehele speltak goed loopt.

Ze organiseren de opkomsten zelf en hebben wel begeleiding. 

Deze groep plusscouts blijven zich af en toe inzetten

De plusscouts binnen Scouting de Strandvogels zijn leden die het na hun zestiende nog leuk vinden om bij Scouting te blijven en zich af en toe inzetten voor de groep. 

Meer informatie over De Strandvogels is te vinden op: www.strandvogels.eu