Spijkenissers en Hoogvlieter op 7 december naar de Coolsingel

“Het is wachten tot er doden vallen

Foto:Joop van der Hor

​​​

REGIO- Soms is Spijkenisse letterlijk één brug te ver. Maar als het gaat om regionale spoedzorg, met acute zorg dichtbij huis en goede bereikbaarheid voor het thuisfront, dan slaan de inwoners van Hoogvliet en de dorpen en steden op Voorne-Putten, Rozenburg de handen in één. Althans dat is wat Willem Heijdacker (67), voorzitter van de stichting Acute Zorg VPR, graag zou willen. 

Heijdacker, tevens raadslid voor de PvdA in de gemeente Nissewaard, heeft zich als een pitbull vastgebeten in het terugbrengen van een volwaardig ziekenhuis in Spijkenisse. “Het is wachten tot er doden vallen’, zegt hij met overtuiging in zijn stem. ‘Het is nog maar de vraag of dat al niet is gebeurd met al die openingen en storingen van de Spijkenissebrug en de ontelbare files ten gevolge daarvan.’Hij roept daarom iedereen in de regio op om op woensdag 7 december te 13.00 uur naar het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel te komen om te demonstreren en een petitie aan te bieden aan de regioburgemeesters die dan bijeen zijn. Heijdacker is door burgemeester Aboutaleb uitgenodigd om in de Raadszaal het woord te voeren. Inmiddels zijn er bijna 12.000 handtekeningen verzameld, inclusief andere petities door  FNV lokaal en diverse lokale politiek partijen. 

Foto: Joop van der Hor

Hoogvlieters hebben er baat bij

Waarom richt Willem Heijdacker zijn pijlen op de inwoners van Hoogvliet? Die zijn toch vooral op het Maasstad- en het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam Zuid aangewezen? ‘Bij een voor de scheepvaart gesloten Spijkenisserbrug is het voor een spoedrit per ambulance nog geen 5 minuten rijden naar het voormalige Ruwaard van Putten ziekenhuis. Naar het inmiddels bijna failliete en dus mogelijk straks gesloten Ikaziaziekenhuis is dat circa 20 minuten. Bij spoed telt elke minuut. Inwoners van Hellevoetsluis en Brielle kunnen nu nog naar het Bethesda in Dirksland uitwijken, maar dat dreigt ook door bezuinigingen en personeelstekort te veranderen. de regionale inwoners zitten echter nu al in de hoek waar de klappen vallen. Op heel Voorne-Putten wonen 200.000 mensen en dat worden er met de woningbouwplannen van het Rijk alleen maar meer, en het fileleed dus ook! Het is toch idioot dat zo’n groot gebied niet de beschikking heeft over een volwaardig ziekenhuis!’ aldus Heijdacker furieus. 

Hij pleit er ook voor om alle burgemeesters in Nederland zeggenschap te geven als het gaat om 24/7 regionale spoedzorg, met acute zorg dichtbij huis. De geplande demonstratie is niet alleen bedoeld voor terugkeer van een volwaardig ziekenhuis in Nissewaard, maar ook voor méér huisartsenposten in de regiogemeenten en verbetering van de aanrijtijden van ambulances. Heijdacker: ‘Daarnaast moet er, zolang er geen sprake is van een volwaardig streekziekenhuis, een regeling komen voor bezoekers en patiënten inzake de totaal uit de hand gelopen extra kosten die acute zorg voor inwoners uit de regio Voorne-Putten met zich meebrengt t.o.v. de inwoners van Rotterdammers zoals reis-, verblijf-, energie- en parkeerkosten. Oudere Rotterdammers hebben gratis OV. Mensen van ‘over de brug’ slechts een bescheiden korting. In veel opzichten zijn wij hier stelselmatig ‘de Sjaak’. Onderteken de petitie via:

https://www.petities.com/demonstratie_voor_een_volwaardig_ziekenhuis_smc_in_nissewaard_is_een_must