Briels kunstwerk “De Wachter” terug in de Kaaivest

foto’s: college B & W/Robert van der Kooi (Niels Braal fotografie)

Dinsdag 8 november heeft wethouder Robert van der Kooi het kunstwerk “De Wachter” teruggeplaatst in de Kaaivest. Hij deed dit door deze de laatste 50 cm te laten zakken op de verankeringspalen in de Kaaivest. Hiermee keert het kunstwerk, dat in de volksmond ook wel “de eendenkooi” wordt genoemd omdat het een nestel-en rustplaats is voor allerlei vogels die in de veste leven, terug in Brielle.

foto’s: college B & W/Robert van der Kooi (Niels Braal fotografie)

“De Wachter” staat al sinds 1988 in de Kaaivest van Brielle. Dit non-figuratieve kunstwerk verwijst naar een Afrikaans masker, dat als een wachter bij de ingang van de stad in het water ligt. Tijdens de corona-lockdown was het beeld van haar sokkel gevallen. Het materiaal van de sokkel bleek door de tand des tijds te zijn aangetast, waardoor het zware beeld kon omvallen.

Met behulp van de Brielse brandweer en de gemeentelijke buitendienst is het beeld uit het water gesleept voor reparatie en onderhoud. Het kunstwerk heeft een nieuwe sokkel gekregen waardoor het weer tientallen jaren stevig kan blijven staan.

Naast wethouder Van der Kooi waren ook de overige leden van het College aanwezig bij deze bijzondere gebeurtenis. Wethouder Van der Kooi: “Als je Brielle binnenkomt is dit kunstwerk één van de eerste dingen die je ziet. Ik ben blij dat “De Wachter” weer over de stad waakt”.