Botlek TV – Hond Max (15) Spijkenisse eert Max, de Levies en de slachtoffers van Auschwitz met twee exposities.

Tachtig jaar geleden, op 28 oktober 1942, werden in totaal 45 Joodse inwoners van het eiland Voorne-Putten door de Duitse bezetter weggevoerd. Geen van hen keerde ooit terug. Onder hen ook de slagersfamilie Levie. Max, de trouwe herdershond, bleef alleen achter. Botlek TV volgde de verrichtingen over het afgelopen jaar van de stichting Max XL en beeldhouwer Tineke Nusink. Het beeld van Max wordt op 28 oktober om 15.30 uuraan de Voorstraat 14a onthuld. Deze maand staan de gebeurtenissen van toen, centraal in een tweetal bijzondere exposities in zowel het gemeentehuis van Nissewaard (tot 11 november) als buiten op borden langs het Schelpenpad tussen metrostation en centrum. Joop van der Hor nam een kijkje bij de voorbereidingen en sprak met Bas Doolaard en kunstenaar Hans Citroen wiens opa Auschwitz overleefde. Roel van Deursen maakte daarvan de volgende reportage in de serie van The Making of Max, deel 15. Wilt u meer weten over Max? kijk in het archief.