Nissewaard vraagt massaal de energiebox aan

Nissewaard is dankzij haar inwoners een energiezuinigere gemeente geworden. 14.000 huishoudens door de hele gemeente hebben energieboxen met energiebesparende artikelen aangevraagd. En daar is de gemeente trots op.

De ambitie is dat Nissewaard in 2050 een energieneutrale en circulaire gemeente is. Maar ook bestand tegen veranderingen van het klimaat. Dit doet de gemeente samen met inwoners, ondernemers en andere partners zoals het waterschap, woningcorporaties en de provincie. Zo blijft Nissewaard een fijne plek om te wonen, werken en leven. Ook voor toekomstige generaties. Om deze doelen te behalen timmert Nissewaard hard aan een duurzame weg met initiatieven als de Energiecoach en het platform Wij.Doen.Groen. Tijdens de Nationale Klimaatweek (31 oktober tot 6 november) vinden er ook allerlei activiteiten plaats die in het teken staan van duurzaamheid

De actie verliep zo succesvol dat er inmiddels geen energiebox meer verkrijgbaar is. Om dit te vieren, reikte Wethouder Duurzaamheid Chris Hottentot zelf de laatste Nissewaardse energiebox uit. Afgelopen vrijdag 30 september stond hij op de stoep bij inwoner Margot de Winter met een box vol energiebesparende producten. 

Volgens Chris Hottentot kan een gemeente niet zonder de hulp van inwoners om sterk te vergroenen. “Het is mooi om te zien dat zoveel Nissewaarders in actie zijn gekomen om mee te helpen hun huis te verduurzamen en daarmee hun energiekosten te verlagen.Dat betekent toch maar mooi 14.000 duurzamere huishoudens in onze gemeente.””

Wat is de energiebox?
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat reikt via de Nederlandse gemeenten pakketten uit om inwoners direct te helpen met het verlagen van hun energiekosten. De box kan naar eigen wens worden gevuld met allerlei producten die helpen het energiegebruik omlaag te brengen tot een totaal van 90 euro per box. Denk aan ledlampen, tochtstrippen en radiatorfolie.

14.000 boxen

Sinds januari dit jaar gaf de gemeente Nissewaard in totaal 14.000 boxen weg. De boxen werden aangevraagd via een voucher die inwoners per post kregen toegestuurd of konden aanvragen bij de WoonWijzerWinkel. Met de voucher kon de energiebox gevuld worden met gratis artikelen uit de webshop. Inwoners die de box bestelden, zaten verder nergens aan vast en de box was beschikbaar op allerlei locaties. Zo kwam de gemeente Nissewaard naar haar inwoners toe met de WoonWijzerWagen die op markten en parkeerplaatsen klaarstond met voorgevulde standaardboxen om uit te delen.

Projectleider Saskia Kramer van de gemeente Nissewaard: “Het is fijn dat we veel Nissewaarders hebben kunnen helpen met het verduurzamen van hun huizen. En het bleef niet alleen bij het uitdelen van de energieboxen. Zo hebben we ook gezamenlijke inkoopacties van zonnepanelen en isolatie opgezet.”

We gaan gewoon door met besparen

Dit succes smaakt naar meer: Nissewaard en haar inwoners gaan daarom gewoon door met energie besparen. Energiecoach Rob en zijn collega’s geven alle inwoners van Nissewaard graag gratis energieadvies. Mail naar energiecoach@nissewaard.nl voor een goed gesprek over een lagere energierekening. Heeft u nog vragen over de uitgedeelde producten? Ook dan kunt u terecht bij onze energiecoach.

Werken aan een duurzaam Nissewaard