Dierenvoedselbank Rozenburg ZH is sinds 9 juni 2022 nu officieel

Ellis Distelvelt en Samantha van de Burg startten op dierendag 2021 een dierenvoedselbank als particulier initiatief. Inmiddels is deze overgegaan in Stichting Dierenvoedselbank Rozenburg ZH. Een plek waar mensen in financiële nood, wonend in Rozenburg en Voorne-Putten terecht kunnen voor benodigdheden voor hun dieren.

Ellis: “Wij waren op het idee gekomen, omdat Samantha nog onder bewind zat en ik er jaren geleden ook in zat. We wilden anderen te helpen, omdat we uit eigen ervaring wisten hoe moeilijk het soms is. Wij merkten dat er teveel mensen nog steeds de eindjes aan elkaar moesten knopen om naast de gewone voedselbank diervoeding te kopen. En als je een middelmatig voer koopt, ben je voor 2 katten al snel €10,- extra kwijt per week en voor een hond ben je gemiddeld aan voer tussen de €10 en €15,-kwijt per week. Dat lijkt niet veel, maar stel je krijgt €70,- leefgeld in de week, daarvan moet je je boodschappen, je dagelijkse verzorging, spullen voor je kinderen voor school kopen. Dan ben je blij dat je €5,-over hebt per week. Hiervan kan je geen voer kopen. 

Dieren wegdoen? 

“Natuurlijk kan dat, maar je doet je kind toch ook niet weg als je het financieel niet goed hebt. Het is je gezinslid, iemand die onvoorwaardelijk van je houdt, hoe jij er ook bij zit. En wij willen dit voorkomen en mensen een helpende hand te bieden waar andere instanties niet in kunnen voorzien, en dat is namelijk dierenvoeding, verzorging en klein medicamenten, zoals anti-vlo, anti-worm e.d.

Draad weer opgepakt

Door omstandigheden is Samantha uit de voedselbank gestapt.  “Ik wilde haar wel even genoemd hebben, omdat zij ook zeker haar hart hierin had liggen.Samen met mijn man Dick Borst hebben wij de draad weer verder opgepakt en hebben er een schepje  bovenop gedaan. We zijn nu officieel een stichting, dus zonder winstoogmerk.
Dick Borst is vrachtwagenchauffeur en hij steunt mij in alles wat ik hier probeer te doen en is daarom ook tweede bestuurslid van de stichting. We draaien het op het moment officieel met z’n tweeën, maar uiteindelijk willen wij er zeker nog iemand bij, zodat we ook de ANBI status kunnen krijgen. Maar we hebben ook een goede tweede hand (helpende hand) en dat is Deborah van Lopik, mijn vriendin die mij helpt waar nodig. Collecteren, praatjes maken bij bedrijven, bellen en meeschrijven.”

Verandering

Voor de huidige cliënten en hun diertjes is er niet veel veranderd. Maar sinds 9 juni 2022 is er achter de schermen juist heel veel veranderd. “Wij zijn keihard bezig om een zelfstandige ruimte te krijgen waarin we niet alleen opslag hebben maar ook een uitdeellocatie. Het liefst beginnend op het dorp Rozenburg. Helaas krijgen we ook nu we een stichting zijn gewoon een deur tegen onze neuzen aan, maar we hebben de ruimte gewoon hard genoeg nodig en ik zal proberen uit te leggen waarom.
Onze halve aanbouw ligt 24/7 vol met spullen en eten voor de dierenvoedselbank.
Veel spullen liggen ook in de schuur en daarvan kunnen we steeds beetjes weggooien, omdat (buiten)katten uit de buurt nu ook weten dat er voer ligt en gewoon de zakken openbijten en scheuren.

Geen privacy 

Ons huis heeft geen privacy meer op de momenten dat ik aan de uitdeel begin. Cliënten komen in onze tuin en wij moeten hierin aanpassen en daarbij kun je denken, dat mijn kinderen niet kunnen zwemmen als ik aan de uitdeel ga beginnen. Onze honden moeten binnenblijven, want het is teveel stress voor hun anders en zo kan ik nog talloze redenen bedenken waarom het geen fijne situatie is voor ons als gezin om de opslag en uitdeel te hebben aan huis. Denk dat op de foto redelijk te zien is waar wij de opslag hebben en dat de nood heel hoog is, zeker omdat we ook willen uitbreiden.

Natuurlijk zijn mensen altijd welkom en zeker voor het zo nodige luisterend oor, maar ook dat is niet geschikt om buiten te doen waar nog 12 andere buren het kunnen horen.

Je moet je voor kunnen stellen dat veel mensen die al schroom hebben om zichzelf aan te laten melden voor zoiets, dan ook nog eens bij een tuin hun spulletjes op te komen halen. Ik hoop uiteraard wel dat ze mij hierin voldoende vertrouwen en dat ze zich niet bezwaard voelen om spullen te komen halen. 

Rozenburg 

Op het moment zitten wij nog alleen hier in Rozenburg met een aantal uitschieters in Hellevoetsluis en Brielle, dus een locatie daar zal ook in de toekomst zeker een doel zijn die wij voor ogen hebben. 
Ook donateurs zijn wij naarstig naar op zoek.
Wij krijgen gelukkig veel voeding bij Dierenwinkel Rozenburg aan de Emmastraat van Anita en Dennis (daar staat tevens ook een bak waar spullen in gedoneerd kunnen worden) en we kunnen eens per zoveel tijd weer een lading halen bij Rob’s Dierenshop op Slinge Rotterdam en daar zijn wij altijd enorm blij mee. Alleen dekt dit niet hetgeen wat wij uitgeven aan voer voor onze cliënten en daar komen de donateurs dan weer goed van pas.
Ook als we snel een pandje hebben, dan hopen we dit voor een jaar gratis te kunnen betreden. Maar zo niet dan zal er een huur van betaald moeten worden en dat kunnen we niet uit eigen zak. Ik verkoop zelfgemaakte spullen, waarvan de opbrengst naar de dierenvoedselbank gaat. De dreamcatcher is bijvoorbeeld te zien op de foto, deze is te koop vanaf €17,50, maar deze kan ik ook op wens van de klant maken met diverse kleuren garens, veren, kralen en ook de grootte kunnen ze zelf aangeven. 

Deze donaties mocht de stichting ontvangen van Dierenwinkel Rozenburg Anita Speler Anined emmastraat en Rob’s Dierenshop en de afsluitbare boxen was een particuliere gift.

Donateurs en nieuwe cliënten welkom

Donateurs kunnen zich uiteraard melden middels een privébericht op facebook onder de naam Ellis Distelvelt, Via de facebookpagina Stichting Dieren voedselbank Rozenburg zh e.o. kun je ook een bericht sturen en daar staan ook twee links. Een daarvan is onze crowdfunding en de tweede is een website waar je ook informatie over ons vindt en wat wij doen.
Ook mensen met financiële nood, die wonen op VoornePutten en Rozenburg en alles ertussen en er omheen kunnen ons hier vinden of hun bewindvoerder of schuldhulpverlener ons direct een aanmeldmailtje laten sturen naar: dieren.voedselbank.rozenburg@gmail.com

Onderstaande handgemaakte artikelen worden verkocht tbv de stichting.