Willem van Oranje kunstwerk onthuld en tweede Brielle-lezing

Vrijdagmiddag 10 december 2021 organiseerden de gemeente Brielle, Stichting Eersteling der Vrijheid en Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting een inspirerende middag. In de tuin van de Sint-Catharijnekerk is een kunstwerk onthuld van Willem van Oranje en zijn derde vrouw Charlotte de Bourbon, gemaakt door beeldhouwster Heleen Levano. 

Het bronzen kunstwerk is aan Brielle geschonken door de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting. Commissaris van de Koning, drs. Jaap Smit en burgemeester Gregor Rensen hadden de eer om het werk in de kerktuin te onthullen. Burgemeester Gregor Rensen: ‘Op het tweeëneenhalve meter hoge kunstwerk staan Willem van Oranje en Charlotte de Bourbon afgebeeld. Daarbij staan allerlei symbolische afbeeldingen die met de prachtige Sint-Catharijnekerk te maken hebben, de plek waar Willem van Oranje en Charlotte de Bourbon op 12 juni 1575 trouwden. Het is een imposant eerbetoon aan de vader des vaderlands, Willem van Oranje’. 

In het teken van deze onthulling heeft dr. Femke Deen een lezing gehouden met als onderwerp ‘Het huwelijksleven van Charlotte de Bourbon en Willem van Oranje’. Femke Deen is de biografe van de tweede echtgenote van de Prins van Oranje, Anna van Saksen.

Tweede Brielle-lezing

In de middag stond de tweede Brielle-lezing op het programma met als onderwerp ‘De betekenis van herdenken’. Deze lezing is gehouden door prof. dr. Henk te Velde, hoogleraar Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Met de Brielle-lezingen willen we verleden en heden verbinden, geïnspireerd door uiteenlopende specialisten die vanuit verschillende vakgebieden ons denken kunnen prikkelen. Deze bijeenkomst was online te volgen via een livestream. Binnen enkele dagen zijn de opnames te bekijken via de website: www.brielle.nl/lezing.

foto onthulling kunstwerk Willem van Oranje gemaakt door beeldhouwster Heleen Levano
Het huwelijk tussen Willem van Oranje en zijn derde vrouw Charlotte de Bourbon werd in de Sint-Catharijnekerk voltrokken op 12 juni 1575. Deze gebeurtenis benadrukt de band tussen Brielle en Willem van Oranje en daarmee ook met het koningshuis.