Kunstenaars gezocht voor teruggave BKR-werken gemeente Brielle

De gemeente Brielle beschikt over een verzameling niet museaal kunstbezit, waaronder werk uit de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). Van 1956 tot 1987 bestond de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR-regeling) welke kunstenaars in staat stelde zich volledig aan hun beroep te wijden. In ruil voor kunstwerken, die zij bij de gemeente inleverden, kregen deze kunstenaars een uitkering.

Ook in Brielle is deze regeling uitgevoerd. De gemeente heeft hierdoor een verzameling kunstwerken verworven, waarvan een grote hoeveelheid niet actief wordt gebruikt. De gemeente wil de kunstwerken graag weer zichtbaar maken door ze een nieuwe bestemming te geven. Voor een groot deel van de collectie kan dat het beste buiten de gemeentelijke context. Uitzonderingen hierop zijn werken die in aanmerking komen voor de collectie van het Historisch Museum Den Briel. 

Expositie en veiling 

In de Infirmerie Rozemarijnstraat 42 in Brielle zal van 8 tot en met 22 december een tijdelijke expositie georganiseerd worden voor het overige Brielse werk. Werken die niet worden opgeëist door kunstenaars of erfgenamen, zullen begin 2022 via een publieke veiling worden verkocht. De opbrengst daarvan zal ten goede komen aan een goed doel in Brielle. Tijdens de expositie kunt u aangeven op welk werk u zou willen bieden. Dit werk zal dan in de veilingcollectie worden opgenomen en u krijgt een toegangsbewijs inclusief bodnummer voor de veiling. 

Oproep

Bent u kunstenaar en heeft u belangstelling voor teruggave van werk dat u voor de gemeente Brielle maakte in het kader van de Beeldende Kunstenaars Regeling? Dan kunt u zich binnen zes weken na verschijning van deze oproep melden bij de gemeente via het e-mailadres:f.nattekaas@brielle.nl of telefoonnummer 0181-47 1314.

Teruggave geschiedt met gesloten beurs en onder de voorwaarde dat het werk niet opnieuw op de markt wordt gebracht. De ontvanger organiseert en bekostigt verpakking en transport op een vooraf vastgestelde ophaaldag.