Waterland krijgt natuurspeeltuin uit opbrengst gasboringen

Voorbeeld hoe het gaat worden. Foto via Joop van der Hor

Spijkenisse- De wijk Waterland in Spijkenisse krijgt een nieuwe natuurspeeltuin. Er komt nu honderdduizend euro ter beschikking voor de aanleg van deze natuurspeeltuin in Park Waterland.

Al sinds 2006 wint de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gas uit drie verschillende kleine gasvelden in Spijkenisse. In 2020 kwam daar een vierde, kleinschalig veld bij in Waterland waarvan, net als de andere drie velden, de gaswinning bijna is voltooid. Het college van B&W Nissewaard heeft zich toen hard gemaakt voor een maatschappelijke investering van de NAM.

“Gemeente Nissewaard vindt het niet meer dan redelijk dat een deel van de opbrengsten van de gasboringen ten goede komt van de plek waar de boringen daadwerkelijk plaatsvinden“, licht wethouder Duurzaamheid, Igor Bal toe. “We zijn dan ook blij dat de NAM een maatschappelijke investering van honderdduizend euro heeft toegezegd voor Waterland en dat de raad ook haar goedkeuring aan de bestemming van deze zogenoemde NAM-gelden geeft.”

Het is de bedoeling dat de natuurspeeltuin in het begin van 2022 in gebruik genomen kan worden. “De eerstvolgende stap is het in kaart brengen van de wensen van met name de jeugdige wijkbewoners”, vervolgt Bal. “We zijn benieuwd wat zij graag willen terugzien in de natuurspeeltuin. Binnenkort stellen we een projectleider aan die de aanleg van de natuurspeeltuin in goede banen gaat leiden, inclusief het in dit najaar opstarten van het participatieproces met de belanghebbenden.”

Met de NAM-gelden kan wellicht ook een andere wens in vervulling gaan voor de wijk Waterland. Als er ruimte is in het budget, komt er ook een kleine natuurspeeltuin nabij de Vlinderveen in park De Eendenkooi.
(foto ter illustratie, geen voorbeeld van hoe het gaat worden)