Herdenking 4 mei Voorstraat 14a

Op 4 mei vond voor de tweede keer een herdenking plaats bij het huis van de familie Levie voor het pand Voorstraat 14a. Het was, door de regen,  een natte herdenking, maar viel deze beslist niet in het water.

Spreker en initiatiefnemer Joop van der Hor van comité ‘Laat Levie Leven & Maak Max Mogelijk’


Het was geen officiële dodenherdenking in de gemeente Nissewaard met publiek, maar wel een bescheiden gedenkbijeenkomst in Spijkenisse. Voor de oude slagerij aan de Voorstraat 14a van de op 28 oktober 1942 weggevoerde en door de Nazi’s vermoorde Joodse familie Levie werd door het comité ‘Laat Levie Leven & Maak Max Mogelijk’ werden in de stromende regen de namen voorgelezen van de 45 in concentratiekampen omgekomen Joodse inwoners van het eiland Voorne-Putten. Alleen de hond Max ontsprong de dans. Voor hem geen gaskamer maar wel heel veel dierenleed. Max wachtte tevergeefs dagenlang voor de deur van de slagerij op zijn baasjes.

Tijdens de herdenking was er zang van Sandy Struijs en werden er gedichten voorgelezen door Nicole van Vliet, bewoonster van de Zuidwester (begeleid woonproject) en het jongste gemeenteraadslid van Nissewaard, Kim van de Kant.

Zangeres Sandy Struijs was aanwezig om met haar zang het geheel muzikaal tintje te geven.

Het gemeentebestuur Nissewaard was eerder die aanwezig geweest voor het leggen van de bloemenhulde voor het pand.
Het was een door particulieren

georganiseerde herdenking dat op deze 4 mei plaats vond en op 4 mei 2022 is er weer een echt officiële herdenking waarbij leden van het comité ‘Laat Levie Leven & Maak Max Mogelijk’ graag hun steentje willen bijdragen. In welke vorm dat dan moet zijn, daarover gaan zij graag in gesprek met de gemeente en het 4 mei comité. Joop van der Hor is initiatiefnemer en kan terugkijken op een respectvolle herdenking. , “Ik heb geen hulp van anderen of instanties gehad. Gelukkig wel van mensen met het hart op de juiste plek”, aldus Van der Hor.

Het comité komt binnen afzienbare tijd met een voorstel voor een officiële herdenking van de in de 2e Wereldoorlog vermoorde Joodse inwoners van Voorne-Putten welke gepland staat op 27/28 oktober 2022, exact 80 jaar nadat de laatste Joodse Nissewaarders zijn afgevoerd en omgebracht. 

De namen van de omgekomen gezinsleden die in het pand woonden.

Bedanken

Henk den Haan, initiatiefnemer van de herdenkingsstenen

De organisatie hecht eraan horecaonderneming ‘De Jongens Van’ te bedanken voor de verzorging van het geluid, Botlek TV en Spieke voor de beeldregistratie en de huurder van de voormalige slagerij  pand Voorstraat 14a. de jeugdige stolpersteine-poetsers van het Penta College, zangeres Sandy Struijs, de dichters Kim van der Kant en Nicole van Vliet (Zuidwester) en weekblad Groot Nissewaard voor diens welwillende medewerking, alsook de gemeente Nissewaard voor de ruimte die ons is geboden om binnen de kaders van de huidige RIVM voorschriften, deze herdenking te kunnen organiseren.

Namens alle leden van het comité ‘Laat Levie Leven & Maak Max Mogelijk’,

Foto’s en videoregistraties (Botlek TV en Jongens Van / Spieke)

Burgemeester Van Oosten legde eerder die dag bloemen neer.