Huisvesting voor arbeidsmigranten op Kickersbloem 3

Hellevoetsluis-Op het bedrijventerrein Kickersbloem 3 komt huisvesting voor arbeidsmigranten, in de vorm van een hotel. Deze locatie gaat een tijdelijke woonruimte bieden aan zo’n 700 personen. Ook komen er in het hotel kamers beschikbaar voor mensen die met spoed op zoek zijn naar tijdelijke woonruimte. Het hotel biedt een alternatief voor het gebruik van woningen in de woonwijken van Hellevoetsluis doorarbeidsmigranten. Daardoor kunnen meer woningen beschikbaar komen voor woningzoekenden.

Arbeidsmigranten zijn niet meer weg te denken in de huidige economie. In onze omgeving zijn ze bijvoorbeeld werkzaam in het haven- of kassengebied. Hoewel de werknemers hard nodig zijn, is de huisvesting vaak niet goed geregeld. Dit heeft vaak negatieve gevolgen voor zowel de omgeving als de arbeidsmigranten zelf. Er worden bijvoorbeeld betaalbare eengezinswoningen opgekocht om te verhuren, waarmee geconcurreerd wordt met starters die op zoek zijn naar hun eerste koophuis. In sommige gevallen zijn de leefomstandigheden voor arbeidsmigranten in zo’n woning niet goed,bijvoorbeeld door overbewoning. 

Daarom wordt er gezamenlijk met de andere gemeenten op Voorne gewerkt aan een beleid waarbij meer richting gegeven wordt aan de huisvesting van arbeidsmigranten. Dit is enerzijds gericht op het realiseren van meer huisvestingsmogelijkheden en anderzijds op het waarborgen van de kwaliteit van de huisvesting.

Het initiatief op Kickersbloem 3 past goed binnen die gedachte. Het bestemmingsplan biedt ruimte aan twee van dit soort plekken, als er ook extra faciliteiten bij komen. Er is bij dit initiatief dus ook niet alleen sprake van een hotel. Er komen meerdere ondersteunende faciliteiten. Zowel binnen als buiten het hotel komen de nodige recreatievoorzieningen voor de bewoners, zoals een kleinschalige supermarkt, sportschool, vergaderruimten en horeca. De kamers in het hotel zijn voorzien van eigen sanitair en keuken. Daarnaast kijkt de initiatiefnemer naar mogelijkheden om kamers te koppelen bij afname door familie of partners.

Wethouder Aart Jan Spoon is zeer te spreken over dit initiatief. “Het plan helpt bij het oplossen van meerdere problemen. Arbeidsmigranten hebben een goede, menswaardige plek nodig om te kunnen wonen zo lang ze hier werken, en dat kan hier. Dat hebben we liever dan in de woonwijken. Als er  arbeidsmigranten naar Kickersbloem 3 gaan, kunnen huizen in de woonwijken weer naar woningzoekenden. En dat is hard nodig, gezien de woningnood. En voor spoedzoekers, die om wat voor reden dan ook snel tijdelijke woonruimte nodig hebben, komen in dit plan ook studio’sbeschikbaar.”

In de komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt, waarna de aanvraag voor een omgevingsvergunning zal worden ingediend.