Meer groen in de straat?Vraag geveltuin aan

Geveltuin Wijkcentrum de Hoek (Foto: Gemeente Nissewaard)

Inwoners van Nissewaard kunnen van 12 juni tot 12 juli 2024 een geveltuin aanvragen bij de gemeente. Een geveltuin is eigenlijk een ‘minituintje’ dat bij mensen zonder voortuin kan worden aangelegd. De gemeente verwijdert voor de woning een smalle strook stoeptegels. Daar kunnen inwoners vervolgens planten en bloemen planten. 

Nissewaard- Een geveltuin is een makkelijke manier om Nissewaard groener te maken. Een groene omgeving is niet alleen mooi en gezellig, maar heeft nog meer voordelen. Zo houden we onze gemeente in de hete zomers koeler en bij regen zakt het regenwater makkelijker weg. En dan is het ook nog eens goed voor de bijen, vlinders en andere insecten.
Wethouder Jan Willem Mijnans: ‘Een mooie voortuin is het visitekaartje van een woning en bepaalt de uitstraling van de straat. Meer groen in de tuin zorgt voor een fijn (woon)klimaat. Maar voor woningen die direct aan de stoep grenzen is dat een stuk lastiger. Daarom ben ik blij dat nu ook inwoners zonder voortuin de mogelijkheid krijgen een tuintje te laten aanleggen.’

Investeren in de gemeente
Gemeente Nissewaard investeert op verschillende plekken in haar wijken. Dit doen we niet alleen, maar samen met onze inwoners. Bij dit project zie je dat terug: de gemeente legt de geveltuin aan en de inwoner onderhoudt de geveltuin. Zo maken we Nissewaard samen steeds een beetje groener en mooier.

Geveltuin aanvragen
Elke inwoner in Nissewaard kan, wanneer hij of zij geen voortuin heeft, op de webpagina www.nissewaard.nl/geveltuin een aanvraag voor een geveltuin doen. Dit kan tot 12 juli. Als het aan de voorwaarden voldoet en in de bodem past, legt de gemeente de geveltuin binnen twee maanden aan. Medewerkers van de gemeente verwijderen dan de stoeptegels, voeren ze af en maken de grond gereed voor de gevelplanten. Daarna kan de inwoner zelf aan de slag. Zij mogen planten en bloemen in de geveltuin plaatsen en deze zelf onderhouden alsof het hun eigen tuin is. De grond blijft eigendom van de gemeente. Wie verhuist, moet de geveltuin verwijderen of overdragen aan de nieuwe eigenaar.


Er kan maar een beperkt aantal geveltuinen worden aangelegd. De aanvragen die het eerst binnen zijn, worden ook als eerste behandeld.