Ontwikkeling Dorpshart Zwartewaal vanaf oktobervan start

De gemeente Voorne aan Zee gaat in oktober van start met de werkzaamheden om het dorpshart van Zwartewaal flink te verbeteren. 

Foto: Wethouder Igor Bal en Gert van Uffelen van Zenzo Maatschappelijk Vastgoed. 


Wethouder Igor Bal tekende woensdag 4 oktober samen met ontwikkelaar Zenzo Maatschappelijk Vastgoed de overeenkomst voor de bouw van het voorzieningencluster en de 85 koop- en huurwoningen. Reden om te tekenen is het besluitvan de gemeenteraad van dinsdag 3 oktober voor het beschikbaar stellen van het benodigde extra geld voor de ontwikkeling van het dorpshart.

Voorzieningen en woningbouw
De ontwikkeling van het dorpshart in Zwartewaal bestaat uit een voorzieningencluster met een nieuw onderkomen voor basisschool ’t Want, dorpshuis de Gaffelaar en een sportzaal. Daarna worden er in meerdere fasen woningen gebouwd, waaronder op de plaats van het oude dorpshuis en school. Het gaat omsociale huurwoningen, beneden-bovenwoningen, bovenwoningen met daaronder commerciële ruimten. Daarnaast eengezinswoningen en 2-onder-1-kap en vrijstaande woningen.

Impuls voor het dorp
Wethouder Igor Bal is blij met het besluit van de raadom het geld beschikbaar te stellen. “Eindelijk kunnen we nu dan echt beginnen. Eerst met de bouw van de school, sporthal en het dorpshuis. Vooral voor de basisschool is dit van groot belang. En de ontwikkeling van het dorpshart is een mooie impuls voor het dorp als geheel.” 

Bewonersbijeenkomst
De inwoners, verenigingen en de school hebben al vanaf de start van het project in 2016/2017 meegedacht over hoe het dorpshart eruit zou komen te zien. Tijdens de goedbezochte bewonersbijeenkomst op 27 september konden inwoners het voorlopig ontwerp inrichtingsplan bekijken. Ook werd er tijdens deze avond meer verteld over de geplande route voor het bouwverkeer en de planning van de verschillende fasen van de ontwikkeling. 

De bedoeling is dat ontwikkelaar Zenzo in oktober gaat starten met de bouwvoorbereidingen en rond de jaarwisseling start met het bouwen van het voorzieningencluster. “Zenzo is verheugd met de ontwikkeling en realisatie van het nieuwe dorpshart een bijdrage te kunnen leveren aan nieuwe voorzieningen en woningen voor de inwoners van Zwartewaal, aldus Gert van Uffelen, partner bij Zenzo Maatschappelijk Vastgoed.

Een artist impression van het voorzieningencluster gemaakt door architectenbureau NOAHH.