De fokveedag Hellevoetsluis: een groots en feestelijk familie-evenement

Op zaterdag 12 augustus vindt voor de 63e keer de fokveedag Hellevoetsluis plaats. Er valt zoveel te beleven op het fokveedagterrein aan de Smitsweg dat je bijna zou vergeten dat het ook om de koeien en kalveren gaat.

(Foto:Deze kinderen uit het gezin “T Mannetje uit Hellevoetsluis zijn druk bezig met het oefenen van het voorbrengen van hun kalfjes.)

Dit jaar wordt wederom de mooiste koe van de Zuid-Hollandse eilanden gekozen. Het is één van de hoogtepunten van dit plattelandsevenement dat binnenkort wordt georganiseerd. Melkveehouders van Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en uit de Hoeksche Waard tonen er hun mooiste koeien.
En agrariërs in de dop brengen hun kalfjes voor in de keuringsring. Al weken wordt hiermee geoefend. Ze laten hiermee vooral hun liefde en respect voor de beesten zien, en hoeveel plezier er te beleven valt aan de band tussen mens en dier.

Op de foto staan Floor, Thijs en Saar in ’t Mannetje. Alle drie zullen op 12 augustus aanwezig zijn. Zij brengen hun kalfjes van vier weken, acht weken en drie en een half maanden voor. Ze heten alle drie Kekke maar hebben wel een eigen nummer. Een leuk weetje: de familie In ’t Mannetje gebruikt de naam Kekke al sinds 1935. Inmiddels zijn er al meer dan 880 nakomelingen met deze naam.

Zowel de koeien als de kalveren worden voor de show al regelmatig gewassen en kort ervoor geschoren en getoiletteerd. Zo staan ze er op de fokveedag pico bello bij. Er zullen ruim 100 koeien voorgebracht worden en 25 kalveren. Als dat geen beestenboel wordt!

Naast het koeiengebeuren is er zoveel meer te beleven. Tijdens hét familie-evenement voor boeren, burgers en buitenlui kan jong en oud genieten van het mooie plattelandsleven. Zo kan er op de streekmarkt geproefd worden van kaas, honing en groenten. En er wordt paling gerookt. Daarnaast zullen er verschillende foodtrucks aanwezig zijn; een pakje brood meenemen is niet nodig. Struin daarna gezellig over de braderie met leuke cadeaus en allerhande producten of geniet van de muziek in de tent.

Als dit allemaal niet genoeg is zijn er nog vele andere activiteiten voor jong en oud.
Er zijn werkpaarden, alpaca’s, konijnen en cavia’s die geaaid mogen worden. En er zijn schapen die tijdens het evenement geschoren worden. Honden die frisbees vangen? Jazeker, er worden diverse demonstraties gegeven, ook door politiehonden. En ook dit jaar verwacht: de Highlandgames. Wie durft zijn of haar spierballen te laten zien?

Kinderen kunnen zich daarnaast vermaken door gratis een rondje te rijden op een pony, vreemde capriolen uit te halen op een springkussen of te graven in een berg met zand. En heel spannend … er zullen reptielen van dichtbij te bewonderen zijn. Dat verwacht je toch niet tussen de koeien?
Tenslotte is het leuk om te vermelden dat er oude tractoren en moderne machines tentoongesteld zullen.
Kortom, u zult ogen te kort komen. De fokveedag in Hellevoetsluis; daar moet u geweest zijn!

Datum:​zaterdag 12 augustus
Aanvang: 09.00 uur
Toegang: € 5.00 per persoon, tot 12 jaar gratis
Locatie: grasveld ter hoogte van Hoonaartstraat / Smitsweg / Moriaanseweg West (