Lekker en zorgeloos glutenvrij eten bij GluutlooZ&Zo

Eten, we doen het allemaal. Niet alleen omdat het moet, maar het is ook een sociale bezigheid. Toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om dit zonder problemen te doen. Zoals bijvoorbeeld voor mensen met gluten intolerantie, oftewel coeliakie. Bij het eten van voedsel waarin het eiwit gluten zitten, kunnen deze patiënten ernstige klachten krijgen. Silvia Gottschall startte 5 ½ jaar geleden GluutlooZ & Zo, een lunchroom en winkel in Brielle waar je niet alleen glutenvrij kan eten, maar ook glutenvrije lekkernijen kan kopen. 

Brielle- Silvia woont vanaf haar 18 in Brielle en weet als geen ander hoe het is om coeliakie te hebben. Jarenlang had ze ernstige buikklachten. “Ik was altijd ziek. Buikpijn, veel last van maagzuur.” Een oorzaak kon de huisarts niet vinden. Het ging het alsmaar slechter met haar. “Ik was zo ziek en zo mager.  Ik woog nog maar 46 kilo en kon nog geen 50 meter lopen.” Op eigen aandringen werd ze door de huisarts doorgestuurd naar het ziekenhuis waar na een bloedtest de diagnose coeliakie werd vastgesteld. Voor Silvia eindelijk erkenning. 

Met het volgen van een strikt dieet ging het steeds beter met haar. Maar ze merkte ook hoe moeilijk het was om zo’n dieet te moeten volgen, want gluten zit in bijna alles wat je kan eten. In graanproducten zoals: tarwe, spelt, rogge, gerst en dus ook in producten die hiervan zijn gemaakt zoals: brood, crackers, couscous. En ook in producten waaraan je in eerste instantie niet aan denkt zoals: oliebollen, vermicelli, pizza, bier, ijssoorten, bindmiddel, sauzen en sommige snoepjes. “Bij inname van het eiwit gluten wordt een auto-immuunreactie in de uitgelokt waar ontstekingsreacties ontstaan,” probeert ze de ziekte uit te leggen. De aandoening en zich strikt aan een dieet te moeten houden zorgde voor veel beperkingen. Zorgeloos ergens gaan eten, was er niet bij voor haar. “Je kan niet zomaar even iets eten. Een lekker gebakje bij de koffie, dat kan niet. Als ik ergens ging eten, moest ik er maar op vertrouwen dat er geen gluten in het eten zaten.” 

Silvia kwam op het idee om dan zelf maar een veilige plek te creëren. Een lunchroom waar je ook lekkernijen kan kopen zonder gluten. Maar zonder ondernemingservaring is het best lastig. “Schrijf eerst maar een bedrijfsplan,” zei haar zoon die zelf een horecazaak had en best wilde helpen. “Het een volgde het andere op. “Ik heb veel zelf gedaan en aangeleerd zoals het ontwikkelen van eigen lekkernijen zoals de “Brielsche Sillooz” een lactose-en glutenvrij vegankoekje in 3 verschillende smaken. Maar ook andere lekkernijen zoals: gebak, verschillende koekjes en gevulde speculaas. Wat mijn ogen zien, maken mijn handen.”  In een half jaar tijd opende zij haar eigen lunchroom en winkel GluutlooZ & Zo aan de Nobelstraat in Brielle. Haar producten  werden goed verkocht. “Het was een gekkenhuis. Er kwamen veel mensen op af.”

GluutlooZ &Zo werd tweede tijdens Ondernemer van het Jaar 2018 en winnaar Winkelier van het Jaar 2019 Zuid-Holland. (Foto:Edpafoto)

Corona

Maar toen kwam Corona. Net als voor velen een streep door het succes. Ook nu alles weer kan en mag, blijft het voor haar lastig. Omdat ze geen personeel heeft, komt ze niet in aanmerking voor steun. Maar ze blijft positief. Op tafel ligt een roze logboekje.  “Iedereen die hier komt eten, kan zijn/haar ervaring inschrijven. Mensen zijn altijd blij en dat is het mooie dat mij op de been houdt .” 

Lunchroom en winkel voor iedereen

Silvia kijkt na de vervelende tijd positief naar de toekomst. De groepen en individuele klanten lopen weer binnen om te genieten van een heerlijke lunch of komen gewoon wat lekkers kopen zoals: bokkenpootjes, koekjes, oliebollen en zelfs kibbeling. De komende periode staat uiteraard in het teken van de feestdagen met bijbehorende assortiment. De winkel is decoratief ingericht in gezellige kerstsfeer..

Naast glutenvrij  kan hier ook koolhydraatarm-en lactose vrij gegeten worden. “Iedereen kan hier komen eten. Of je nu een dieet hebt of niet, iedereen kan binnenlopen.  Via de online webwinkel www.gluutloozenzo.nl  kan men ook  producten bestellen.” 

Zelfgemaakte roze koek. (Foto: Edpafoto)

Lunchroom ‘GluutlooZ &Zo’  is van woensdag-zaterdag geopend van 9.30-16.00

Locatie: Nobelstraat 69, Brielle.

Contact: info@gluutloozenzo.nl  tel: 0181-779485