Krachten gebundeld voor realisatie 800 woningen Buitenplaats Brielle 


Roosdom Tijhuis, Syntrus Achmea Real Estate & Finance, BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en de gemeente Brielle hebben op 28 november 2022 de overeenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van de polder Oude Goote in Brielle tot nieuwbouwwijk met 800 woningen, waarvan 400 in het betaalbare segment. Met de ondertekening is het project omgedoopt tot ‘Buitenplaats Brielle’. Ook het projectbord aan de Hossenbosdijk is onthuld en de website staat live. 

Wethouder André Schoon: “Het is een memorabel moment, omdat aan de vooravond van de oprichting van Voorne aan Zee de raad van Brielle heeft ingestemd met de kwalitatieve en financiële afspraken om definitief te komen tot de bouw van 800 woningen.” Gelijktijdig met de ondertekening van de anterieure overeenkomst werd de intentieovereenkomst getekend tussen Ressort Wonen, BPD en Roosdom Tijhuis voor de ontwikkeling en bouw van 210 sociale huurwoningen. Doordat er in Buitenplaats Brielle ook sociale koopwoningen komen en BPD Woningfonds en Syntrus Achema appartementen en grondgebonden woningen zullen realiseren in de middeldure en vrije sector huur, wordt het echt een wijk die voor elk wat wils biedt. In totaal komen er 400 betaalbare woningen in deze nieuwe wijk. “Met deze ontwikkeling komen we als gemeente en ontwikkelaars tegemoet aan de woonwensen van een heel brede groep mensen. En het leuke is dat deze mix van bewoners straks zorgt voor een heel fijne dynamiek in de wijk, aldus de woonwethouder.”

Buitenplaats Brielle in een notendop

Buitenplaats Brielle is een natuurinclusieve, klimaatadaptieve en duurzame gebiedsontwikkeling. Alle  woningen hebben zicht op groen: zowel het bestaande groen en de ecologische zone langs de rand, als nieuw openbaar groen in de wijk. De opzet van de nieuwe wijk is geïnspireerd op de historische ondergrond en bestaat uit verschillende bouwvelden met daartussen groene zones. De veelvoud aan planten en bomen die aangeplant zullen worden, zorgen ervoor dat de wijk het hele jaar door aantrekkelijk is voor mens en dier. Auto’s blijven grotendeels uit het straatbeeld, doordat ze geparkeerd worden in parkeerhoven aan de achterzijde van de woningen. Regenwater wordt zoveel mogelijk in de wijk vastgehouden voordat het wordt afgevoerd. Aan de zuidrand van het plan komen wooneilanden met luxe woningen in een landelijke setting.

Paul Opstal, Gebiedsontwikkelaar van BPD: “We kijken er enorm naar uit om te starten met deze bijzondere, integrale ontwikkeling waar groen en duurzaamheid een hoofdrol krijgen en veel aandacht is voor betaalbaar wonen. Door het groene karakter, het autoluwe straatbeeld en de verschillende plekken om te spelen en recreëren, gaat een bijzondere sfeer ontstaan, die we omschrijven als ‘overwonderend’. Dit is ook te zien op de foto’s op de website (www.buitenplaats-brielle.nl) waarbij kinderen – samen met de lokale flora en fauna – de hoofdrol spelen.” Op diezelfde website kunnen geïnteresseerden op de hoogte blijven van Buitenplaats Brielle door zich aan te melden voor de nieuwsbrief.  

Ontwikkelcombinatie bundelt krachten

Roosdom Tijhuis, Syntrus Achmea en BPD zullen na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan, samen zorgen voor het bouwrijp maken van de locatie. De ontwikkelaars richten hiervoor de VOF ‘Gebiedsontwikkeling Buitenplaats Brielle’ op.

Planning

Het ontwerp bestemmingsplan voor de ontwikkeling is op 15 november door het college van burgemeester & wethouders goedgekeurd en wordt nu ter visie gelegd. De verwachting is dat in maart 2023 het definitief bestemmingsplan door de raad van Voorne aan Zee wordt vastgesteld. Nadat het bestemmingsplan onherroepelijk is, wordt in de 2e helft van 2023 gestart met het aanbrengen van voorbelasting en een jaar later start de bouw van de woningen.