Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen Voorne aan Zee en eerste besprekingen met alle partijen

Op vrijdagochtend 25 november 2022 heeft burgemeester Junius van Hellevoetsluis de openbare zitting geleid van het centraal stembureau voor de vaststelling van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezing van afgelopen woensdag 23 november. Onder toezicht van een goed gevulde zaal heeft zij samen met de overige leden de stemaantallen, zetelverdeling en toewijzing van de zetels aan de kandidaten definitief vastgesteld. Er waren geen bezwaren. Alle tien de deelnemende partijen komen in de gemeenteraad met de zetelverdeling zoals hieronder aangegeven.
De uitslagen per stembureau en het proces-verbaal van het centraal stembureau en de namen van de 35 gekozen raadsleden zijn terug te vinden op
https://www.hellevoetsluis.nl/Bestuur_en_organisatie/Gemeenteraad_en_raadscommissies/Gemeenteraadsverkiezingen_Voorne_aan_Zee of via de shortlink: https://bit.ly/3F01o0d

Aantallen zetel (raadsleden per partij):
IBV ​​​6665 stemmen (11 zetels)
VVD​​​3773 stemmen (6 zetels)
GroenLinks/Pvda ​2512 stemmen (4 zetels)
CDA​​​1768 stemmen (3 zetels)
Partij Voorne aan Zee​1717 stemmen (3 zetels)
BVNL​​​1690 stemmen (2 zetels)
ONS Brielle ​​1625 stemmen (2 zetels)
D66​​​1469 stemmen (2 zetels)
FvD​​​1004 stemmen (1 zetel)
Vrij Voorne ​​ 952 stemmen (1 zetel

Vervolgproces informatiefase
Na afloop van de bijeenkomst van het centraal stembureau hebben de lijstrekkers onder voorzitterschap van burgemeester Junius kort gesproken over de vervolgstappen. IBV heeft als grootste partij gemeld graag samen met de VVD in gesprek te gaan met alle partijen. Deze gesprekken vinden plaats onder voorzitterschap van de heer H. van Lith op maandagmiddag 28 en dinsdagmiddag 29 november. Doel van de informatiefase is te onderzoeken of coalitievorming op basis van een werkbare meerderheid van de raad mogelijk is en te komen tot de meest logische variant van een coalitie. Het resultaat van deze gesprekken wordt zodra mogelijk teruggekoppeld aan de partijen waarbij alle partijen kunnen reageren op de voorgestelde voorkeursvariant, die daarna (in de formatiefase) wordt uitgewerkt.