Ouderwets lachen met de Komedianten in ‘Kamer te huur’

Een avondje ouderwets lachen en tegelijkertijd de hedendaagse studentencultuur leren ken? Dat kan!  Met de moderne klucht:  “Kamer te huur” zullen de leden van toneelvereniging ‘de Komedianten’ uit Zwartewaal op 11 en 12 november het publiek zeker gaan vermaken. Nieuws uit de Regio Voorne-Putten ging bij hen langs om meer te weten te komen.

Simone(l)en Dewi(r) kwamen met het voorstel om zelf het toneelstuk te schrijven.(Foto: Edpafoto)

In het dorpscentrum De Gaffelaar druppelen de leden van de toneelvereniging één voor één binnen. Het is een belangrijke avond waarin ze, zo vlak voor de voorstelling, de puntjes nog even op de i willen zetten. Het is best ook spannend, want de laatste keer dat de volledige vereniging op het podium stond, was drie jaar geleden met het stuk ‘De vloek van Toetang en zijn amon’. “Het was toen ook ons 50-jarig jubileum. Door corona werd het onmogelijk om te oefenen en des te moeilijker om op te treden,” vertelt voorzitter Claudia Lemson-de Roover. “Dus u kunt begrijpen, dat alle Komedianten staan te springen om weer op de planken te staan.” 

Zelf geschreven 

Extra bijzonder is “Kamer te huur” wel, want het is geschreven door de Komedianten zelf. “Het was  lastig om een toneelstuk te vinden waarin alle 13 leden een rol konden spelen,” legt ze uit. De twee jongste leden Dewi Neleman(21)en Simone Klok(21) kwamen met het voorstel om het dan maar zelf te schrijven. Het werd “een lange bevalling”, vonden zij zelf achteraf. “Eerst moesten we kijken voor wie we een rol moesten hebben en daarna moesten de scènes worden verdeeld. We schreven het eerst apart van elkaar. Dat was best lastig, want het sloot niet altijd op elkaar aan,” vertelt de Oostvoornse Dewi. Enige acteerervaring kreeg zij door acteerlessen te volgen bij Theater Hofplein. Na eerst in een andere amateurvereniging kwam ze uiteindelijk terecht bij de Komedianten. Simone haalde haar eerste ervaring met toneel op de basisschool. “Schrijven vind ik erg leuk,”  Ik schreef al speeches en gedichten. Bij het schrijven van een toneelstuk komt veel meer bij kijken. Er zijn veel dialogen en je moet voor je zien waar iedereen staat.” 

Ook de andere leden kregen inspraak over de inhoud.Claudia: “Er werd gebrainstormd met de hele vereniging en Dewi en Simone zetten dit om in een script. Elke keer als er een scène af was, werd die met iedereen gespeeld en vervolgens weer aangepast. Zo is het een stuk van iedereen geworden.” 

“We hebben elkaar beter leren kennen

Een leuke bijkomstigheid was dat de Komedianten elkaar daardoor ook beter hebben leren kennen. Claudia: “Sinds een paar jaar heet de vereniging er heel wat jonge spelers bijgekregen die op een hele andere manier repeteren dan de Komedianten die al wat jaren meegaan.” “Wij jongeren gebruiken soms andere woorden die bij ouderen niet bekend zijn. Dan leg je uit wat dat woord is”, weet Dewi te vertellen. Het afgelopen jaar hebben oud en jong dan ook veel gesprekken gehad over het leven van de jeugd er vroeger uitzag en hoe dat nu is. 

Ontspanning 

Ook de andere leden kijken erg uit naar de voorstelling. Net als naar de wekelijkse repetitieavonden. “Het leuke aan acteren is, dat je een rol aanneemt en dat je alles kan zeggen, wat je in het dagelijkse leven niet kan zeggen,” vindt Martijn. “En je komt hier voor ontspanning,” vult Claudia hem aan.  Ria(74) is, van de 53 jaar dat de vereniging bestaat, het langst lid. Maar liefst 47 jaar vertolkte zij vele rollen. 5 jaar geleden stopte zij hiermee en nam de taak als souffleuse op zich. Een belangrijke taak, vinden ook de andere leden. “Zonder Ria zijn we nergens.” 

Ria(l) , Martijn(m) en Claudia(r) kunnen niet wachten om het publiek weer te laten lachten. (Foto: Edpafoto)

Over “Kamer te huur”

In het stuk verhuren drie studenten, wanneer ze de elektriciteit niet meer kunnen betalen hun bezemkast als “knusse kamer voor klein persoon” (zonder dat hun huurbaas hiervan weet). Een BV met even grote geldproblemen heeft het briljante plan om deze kamer te huren om er een kleine wietplantage in te beginnen om zo weer winst te maken. 

De bezoekjes van de schoonmaakster, de huurbaas en twee politieagenten zorgen voor veel hilarische momenten, maar ook een hoop spanning, want loopt dit goed af? 

De voorstellingen worden gegeven op vrijdag 11 en zaterdag 12 november 2022. Aanvang: 20.00 uur. Zaal open 19.30. Locatie: Dorpscentrum De Gaffelaar Zwartewaal, Christinalaan 2 in Zwartewaal. 

Kaarten zijn in de voorverkoop tijdens de openingstijden bij De Gaffelaar verkrijgbaar, of te reserveren via komedianten@ziggo.nl of  Facebookpagina toneelvereniging de ‘Komedianten’. Kosten: tot 12 jaar €5,00, Boven 12 jaar €7,50.