Max is eindelijk thuis

Klik op deze foto om de videoreportage van Roel van Deursen te bekijken

Het zou de titel geweest kunnen zijn van een film. Het verhaal over herdershond Max van Salomon Levie, zijn vrouw Mina en hun kinderen Charles en Elly en tante Adriana de Vries, een slagersfamilie  die tijdens WOII als laatste van de 45 Joodse inwoners  van Voorne-Putten op 28 oktober 1942 uit hun huis aan de Voorstraat 14A werden gehaald, werden weggevoerd naar concentratiekamp en nooit meer terugkeerden. Ter nagedachtenis aan hen en aan alle 102.000 Joodse mensen die slachtoffer werden tijdens WOII werd afgelopen vrijdag een levensgroot beeld onthuld.

Loco-burgemeester Wouter Struijk onthult samen met oud-rector Henk den Haan het bronzen beeld.(Foto:Roel van Deursen)

Geschiedenis doorvertellen
Initiatiefnemer van het bronzen beeld is Joop van der Hor. Een initiatief dat twee en een half jaar geleden ontstond nadat oud-rector SGS Angelus Merula Henk den Haan Joop benaderde of hij zijn functie van verhalenverteller over ‘Spijkenisse in de oorlog’ over wilde nemen, want de geschiedenis van Max moest aan de schooljeugd worden doorverteld, zo was hij van mening. 

Joop kwam op het idee om Max te laten terugkeren in de vorm van een bronzen beeld voor de deur van het huis van Levies. Voor dit project werd comité Maak Max Mogelijk en Laat Levie Leven opgezet, welke inmiddels is opgegaan in Stichting Max XL. 

Beeldhouwer Tineke Nusink

Beeldhouwer Tineke Nusink(R) mocht Max vereeuwigen in een levensgroot bronzen beeld. (Foto:Roel van Deursen)

Het zou het begin zijn van een twee en een half jaar durend project dat stap voor stap in beeld werd gebracht. Kunstenaar Tineke Nusink wilde graag het beeld gaan maken. Een gigantische klus, maar wel een eervolle. Met de onthulling door loco-burgemeester Wouter Struijk en een bijpassende toespraak, waarin hij o.a. benadrukte dat Max niet alleen een nagedachtenis is aan de familie Levie, maar ook aan de Joodse inwoners in Zuidland, Heenvliet en op heel Voorne-Putten. “Het is van groot belang te blijven herdenken. Dat maakt de oorlog die op dit moment aan de oostgrens van Europa in alle hevigheid woedt, nog maar eens duidelijk.” Naast de loco-burgemeester waren ook maakster beeldhouwer Tineke Nusink, Paula Patricio aanwezig. Stadsdichter Patrick van Biezen las een indrukwekkend gedicht voor. Na de onthulling werd ook een bord, gemaakt door Ralph Kaulingfreks, onthuld. 

Loco-burgemeester Wouter Struijk geeft een toespraak . (Foto: Roel van Deursen)

Kolenboer Aart Versteeg ving Max op. Zijn achterkleindochter Marleen Versteeg mocht na de onthulling als eerste bloemen bij het beeld neerleggen.

Donaties
Voor dit bijzondere project werd ook geld ingezameld. Ondernemers Federatie Spijkenisse heeft een cheque van €31.125,= overhandigd aan de stichting. Daarnaast werden er nog tal van aanvullende giften gedoneerd. Vanaf nu is Max te bewonderen aan de Voorstraat in Spijkenisse. Op zijn manier vertelt hij voortaan zijn  verhaal. Bij het beeld kan een ieder met zijn gsm op een QR-code richten, waarna Max zelf verschijnt en  via een animatiefilm vertelt over de deportatie naar de concentratiekampen.  Bekijk hier de videoreportage van Roel van Deursen.

Het bord met QR code, zodat iedereen met een mobiel het verhaal kan lezen en bekijken. (Foto:Roel van Deursen)

wandelroute
Naast het beeld van Max is er op 19 oktober ook een semi permanente wandelroute Max aan het Schepenpad tussen metrostation Spijkenisse en de winkelpassage in gebruik genomen. Op 12 borden wordt het verhaal van Max in beeld gebracht. Meer hierover kunt u vinden in ons archief net als alle stappen van het  tot stand komen van Max. 

De officiële opening van de wandelroute (Foto: Roel van Deursen)