Hond Max (17) Beeld van MAX ‘Een hond die zo kan weglopen’ / Spijkenisse 2022

Tineke Nusink is de maakster en Botlek TV presentator Joop van der Hor de initiatiefnemer van het bronzen beeld van Max, maar er is er maar één die we hier de ‘schuld’ van kunnen geven en dat is Henk den Haan, oud rector SGS Angelus Merula (nu Penta).

Twee en een half jaar geleden vroeg hij aan Joop om zijn functie van verhalenverteller over ‘Spijkenisse in de oorlog’ over te willen nemen om zo verzekerd te zijn van het doorvertellen van de geschiedenis van de hond Max aan de schooljeugd van Nissewaard. Max is de herdershond van de Joodse slagersfamilie Levie die als laatste van de 45 Joodse inwoners op Voorne-Putten door de Nazi’s zijn weggevoerd en vermoord. Joop zag een andere mogelijkheid, namelijk het plaatsen van een bronzen standbeeld voor de deur van de slagerij en zo geschiedde; Max vertelt vanaf vandaag zelf zijn verhaal. In deze film ligt Roel van Deursen een tipje van de sluier op en laat hij de kijkers van de serie ‘The Making of Max’ de voorbereiding en plaatsing zien. Henk den Haan stond erbij en kon maar één zin zeggen: ‘Geweldig, dit is een hond die zo kan opstaan en weg kan lopen.’ Presentatie is in handen van Karel Kurvink en Joop van der Hor. De beelden en montage, zoals altijd, Roel van Deursen.

Vandaag, vrijdag 28 oktober 2022 is Max officieel onthuld. Van deze onthulling is ook verslag gedaan door Botlek TV.  Dit verslag is binnenkort ook hier terug te vinden

.