Tegelwippen de Ploegvoorde-2022

Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door groen?
Van 21 maart t/m 31 oktober speelt Nissewaard het NK Tegel Wippen. Het belooft weer een spannende wedstrijd te worden! 

Spijkenisse– Op 23 september was de omgeving van de Ploegvoorde in Spijkenisse aan de beurt. Wethouder Hottentot overhandigde mooie planten aan deelnemers, ter vervanging van gewipte tegels. Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, het heeft een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier! 

Dit jaar zijn er drie Gouden Scheppen en een Gouden Tegel te winnen door de deelnemende gemeenten. Alle deelnemende gemeenten zijn onderverdeeld in drie klassementen, de telling binnen de klassementen wordt gedaan op basis van TPI (Gewipte Tegels Per 1000 Inwoners). Per klassement wint de gemeente met de hoogste TPI een Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel. Een tegel is 30×30 cm. 

135 Gemeenten hebben zich aangemeld en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen (gevel)tuin! Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat. 

Wat moet je doen? Wip tegels en vervang ze door planten! Doe dit in je eigen (gevel)tuin en geef de tegels op dan worden ze bij je gemeente opgeteld én maak je kans op mooie prijzen. Iedereen kan meedoen! Zorg wel dat de tegels die je wipt van jezelf zijn. Ga niet zomaar in de openbare ruimte een plein wippen. Heb je geen tuin? Denk eens aan een geveltuin, in veel gemeenten mag je zelf een geveltuin voor je huis aanleggen. Check hiervoor de regelgeving op de website van je gemeente. Ook gemeenten zelf kunnen gewipte tegels doorgeven wanneer ze bijvoorbeeld de openbare ruimte vergroenen. Bedrijven of scholen die hun terrein vergroenen kunnen ook hun gewipte tegels opgeven.