Brielle telt af voor de Nederlandse Vestingstedendagen

Brielle telt af! Nog twee weken en dan komen de Nederlandse Vestingstedendagen eraan! Elk jaar gaat een van de vestingsteden terug in de tijd en dit jaar is het de eer aan Brielle. Op zaterdag 10 en zondag 11 september is het dan eindelijk zo ver, een feestelijk weekend vol festiviteiten. Brielle viert dit jaar ook 450 jaar vrijheid, vandaar dat de Nederlandse Vestingstedendagen hier plaatsvinden. De Nederlandse Vestingstedendagen is een evenement van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden, die zich inzet voor het behoud van cultuurhistorie. Samen met haar leden zorgt de Vereniging Nederlandse Vestingsteden ervoor dat de geschiedenis wordt herleefd. 

Bergsche Battery in Geertruidenberg

Twee dagen lang zijn er in ‘Den Briel’ allerlei historische activiteiten. Zowel voor jong als oud is er van alles te beleven. Ga op avontuur met Spanjaarden en Watergeuzen en vaar met het vlaggenschip Prince Admirael over de Brielse wateren. Bewonder de prachtige historische kostuums tijdens de modeshow van de Geuzennaald. Zelf liever verkleden? Dat kan bijTableau Vivant in het Arsenaal. Poseer als een schuttersgilde en tover jezelf in een historisch schilderij.

Bezoekers kunnen ook leren marcheren met het Garderezjiment d’r kueb uit Heerlen. Of de spanning herleven op het kampement van de Bergsche Battery uit Geertruidenberg. Neem zeker een kijkje wanneer de Bergsche Battery en de kanonniers van de 1 April Vereniging kanonnen afvuren.

Tijdens de Nederlandse Vestingstedendagen mag muziek natuurlijk niet ontbreken. Het beiaardkoor en historische muziekgezelschappen vullen de straten van Brielle met prachtige liederen. Ook treden de Geuzenkinderen en vaandeldragers samen op met oudhollandse liedjes en dansjes. Verder staan er op verschillende plekken in de binnenstad marktjes,waaronder de kunstmarkt, diverse ambachtsmarktjes en de pompoenfair. Voor iedereen is er dus veel moois te zien in dit feestelijk weekend.

Kijk voor het volledige programma op https://www.beleefbrielle.nl/nl/vestingstedendagen.

De Nederlandse Vestingstedendagen in Brielle wordtgeorganiseerd door de 1 April Vereniging, de Brielse Belangenvereniging en de gemeente Brielle.