Fluisterboot, voor natuurliefhebber, de cultuurhistoricus en de nieuwsgierige reiziger

De Bernisse en de IJsvogel zijn 2 fluisterboten. Wellicht heeft u er wel eens van gehoord en misschien heeft u er zelf eens meegevaren. Maar wat is een fluisterboot nou eigenlijk en moet je als passagier ook zo stil mogelijk zijn, zoals de naam van deze rondvaartboot doet vermoeden? Nieuws uit de Regio Voorne-Putten wilde hier meer over weten. 

Willem van Trigt(75)uit Spijkenisse behoort tot een groep vrijwilligers die passagiers rondvaart op één van de fluisterboten. Nadat hij 25 jaar gewerkt had bij de rivierdienst van een overheidsdienst ging hij met pensioen, maar de kriebels om te varen bleef en daarnaast wilde hij graag in contact blijven met mensen. Inmiddels is hij al 12 jaar schipper op de fluisterboot en nog steeds met veel plezier. Hij legt uit wat een fluisterboot is. “Een fluisterboot wordt elektrisch voortgedreven d.m.v accu’s en de eerste fluisterboot heet de IJsvogel. Het heet fluisterboot, omdat een elektrisch aangedreven motor geen lawaai maakt.  Er hoeft  natuurlijk niet gefluisterd te worden tijdens het varen, maar soms komen we in een gebied waar stilte gewenst is omdat er  lepelaars, witte reigers, diverse watervogels en soms ook de IJsvogel voorkomt.” Naast de prachtige natuur komt ook de geschiedenis ter sprake die door de gids wordt verteld. Een geweldig uitje dus voor natuurliefhebbers, de cultuurhistoricus en de nieuwsgierige reiziger. 

Willem van Trigt heeft het varen in zijn bloed.. Na jarenlang als schipper gewerkt te hebben ging hij met pensioen. Nu werkt hij als vrijwilliger bij de fluisterboot.

Gestart

De IJsvogel vaart van half april tot half oktober. ( foto: Linda van der Koijk)

Ongeveer 22 jaar geleden hebben enkele enthousiaste (vrijwillige) natuurliefhebbers een open boot via de gemeente Spijkenisse aangeschaft en gaven haar de naam de IJsvogel. De natuurliefhebbers zijn gaan varen 

over de Boezem “De Vier Ambachten” naar het meertje Het Oostenrijk, 5 km heen en 5 km terug. Inmiddels is de route uitgebreid. Fluisterboot de IJsvogel start bij het gemaal “De Leeuw van Putten” en vaart via de Boezem door de stad, dan over de Lange Vliet langs het Vogelenzangpark en het Mallebos, natwad gebied en het Nauw van het Oostenrijk naar het Oostenrijk waar een stop wordt gemaakt bij het wijndomijn “De Vier Ambachten”.

Stichting 

In 2019 hebben enkele enthousiastelingen, waaronder Suze de Vries, helaas op 12 juni 2020 overleden, een plan opgemaakt om de  Stichting Fluisterboot Voorne-Putten op te zetten en enkele maanden later is deze stichting tot stand gekomen.
De gemeente Spijkenisse heeft de IJsvogel overgedragen aan de stichting en inmiddels is ook een nieuwe fluisterboot aangekocht onder de naam de Bernisse. en vaart o.a in de Bernisse maar ook naar Brielle.

De Bernisse

Willem vaart als schipper op fluisterboot Bernisse en dat bevalt hem zeer goed. “Na mijn pensioen wilde ik graag in contact blijven met mensen”, legt hij uit. De Bernisse  start vanaf de Oude Veerdam 12a te Zuidland, vaart door de Bernisse maar op verzoek ook vanaf de Pannekoekenbakker.  Op de 1e vrijdag van de maand vaart de Bernisse naar Brielle. De fluisterboot vaart vanaf Parkeerplaats Krekenhoek in Zuidland en vaart door de ongerepte natuur en over de Bernisse. 

Vrijwilligers 

De Bernisse is overdekt en heeft een kachel. Daardoor vaart hij het hele jaar door.

“De meeste vrijwilligers bij de fluisterboten hebben, net als ik, voor hun pensionering een nautische achtergrond zoals binnenvaartschipper, schipper bij de Overheid”, weet hij. “In principe varen beide vaartuigen op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Maar ook op andere dagen kunnen de fluisterboten ingezet worden, b.v. voor de Boekenberg (zgn (f)luistervaart maar ook voor bedrijfsuitjes, bruiloften en/of andere festiviteiten. Naast de vele feestjes, zware regenbuien, trouwerijen proberen we weer pizzatochten te gaan organiseren.
Per maand kunnen de schippers en gidsen aangeven op welke dagen men beschikbaar is”, legt hij uit. Nieuwe schippers en gidsen zijn trouwens erg welkom. Na een goede opleiding kunnen zij, na eerst onder begeleiding gevaren te hebben, zelfstandig op één van de twee schepen op pad gaan. 

Natuurlijk hoopt Willem nog veel passagiers de schoonheid van de natuurlijke omgeving op het water te kunnen laten zien. De Bernisse is overdekt, verwarmt en vaart het hele jaar. De IJsvogel is een open boot en vaart van half april tot half oktober.In de zomerperiode wordt ook in de avond gevaren, zoals in het weekend met heuse bevertochten, waarbij kans om ook echt bevers te zien best groot is en ook reeën zijn regelmatig te zien.   

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u ook een keer meevaren? Dat kan. De kosten voor de IJsvogel zijn €6,00 en voor de Bernisse €7,50. Een tocht naar Brielle is €37,50 inclusief lunch en wandeltocht met gids in Brielle.
Let op: prijzen zijn berekend in 2022. Meer info: rondvaart.info

Op ieder moment van de dag, is het varen een natuurbelevenis. (Foto: Linda van der Koijk)
Het boek Duinen en mensen Voorne Hier wordt inmiddels al een jaar lang aan gewerkt door een team van ca 20 schrijvers. Het zal ongeveer 190 pagina’s beslaan en heel veel foto’s kennen. Ook het Streekarchief Voorne-Putten, het Zuid-Hollands Landschap en het waterschap zijn bij het boek betrokken. Voorintekening Het boek is al te bestellen voor €24,95. (In voorintekening).Normale prijs €42,50.
Hier meer over het boek of te bestellen.