Muziekvereniging KTW start opnieuw ledenactie

Muziekvereniging KTW(De Kleine Trompetter Wilhelmina) uit Abbenbroek begon in 2014 met een werving om hun ledenaantal weer op pijl te brengen. In 2017 werden er ook scholen bezocht. De inspanningen werden beloond met heel veel nieuwe leerlingen en het leek te lukken. Maar toen kwam corona.

(Archieffoto KTW)

“Ja, toen kwam corona en alles kwam stil te liggen”, zegt voorzitter Koen Breeman. “We zagen het ledenaantal eerder al teruglopen door vergrijzing en doordat jeugdige leden afhaakten zodra ze gingen studeren. 

Hoe konden we het tij keren? We begonnen in 2015 en 2016 een tuinslangen-en emmerorkest. We benaderden oud-leden met de vraag of ze wilden komen repeteren en meedoen tijdens ons 125-jarig jubileumconcert? Dat lukte wel, maar na afloop bleven ze niet”.  In 2017 werd meer ingezet in de jeugdopleiding begonnen met het werven van jeugdleden.Scholen werden bezocht en leerlingen werden uitgenodigd om snuffellessen te volgen. 4 gratis lessen en 4 lessen tegen een gereduceerd tarief. Ook aan de onderlinge band werd gedacht. Koen: “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er niet alleen muziek wordt gemaakt, maar dat er ook een vriendenclubje ontstaat, want dan kom je ook voor elkaar en niet alleen voor de muziek”. En zo kwamen er in 2 jaar tijd 19 nieuwe leerlingen bij. Door de komst van corona kwam er een stilstand van 2 jaar en zorgde dat leerlingen weer stopten. Koen:“We moeten weer helemaal opnieuw beginnen.”

Zo leuk is samen muziek maken

Dirigent Ronald Bouman weet op een laagdrempelige manier zijn muzikale kennis over te dragen. (Archieffoto KTW)

Koen weet uit eigen ervaring hoe leuk het is om samen muziek te maken. Zelf begon hij op zijn tiende met trommelen. Toen een klasgenootje hem een trommel liet zien, was hij gelijk verkocht. “Dat wilde ik ook”, was zijn reactie. “Als je blokfluit kan spelen, mag je op trommelen”, zei zijn moeder. Na veel moeizame blokfluitlessen, mocht kleine Koen eindelijk bij de drumband. Hij vond het geweldig! Niet alleen mocht hij al snel met de grote groep meelopen tijdens het marsen, maar hielp ook als slagwerker en paukenist bij de fanfare tijdens concerten. 

Zo leuk is samen muziek maken.(Archieffoto KTW)

Het is meer dan alleen muziek maken”

Muziek maken betekent veel voor hem. Koen:“Het is je zinnen verzetten en ontspanning en tegelijkertijd met elkaar het maximale eruit halen en er iets moois van maken. Maar ook de gezelligheid onderling. Samen met vrienden op de vereniging zitten, samen een biertje drinken.Het is meer dan alleen muziek maken”. In de afgelopen jaren ziet ook hij echter het ledenaantal slinken. “Vroeger zaten we met meer dan 50 leden”, weet hij zich te herinneren. Nu zijn we met nog maar een handjevol”. Joke begon op haar tiende bij KTW met sopraansaxofoon, speelde in verschillende verenigingen en sinds 7 jaar weer bij KTW. Aan stoppen wil ze nog niet denken, al is de groep momenteel niet groot. ”Ik heb altijd gezegd, ik blijf tot de laatste snik.”

Archieffoto KTW
Archieffoto KTW

Ledenactie

“Binnenkort gaan we flyeren en weer langs de scholen in de oude gemeente Bernisse. In de klassen zullen 20 minuten gastlessen verzorgen, waarbij de leerlingen een instrument kunnen uitproberen.” Hoe leuk het is om gezamenlijk muziek te maken laat Merlijn(13) zien. “Hij wilde bas leren spelen, maar omdat hij toen nog te klein was, moest hij beginnen op een bariton. Inmiddels speelt hij wel op de bas en vindt het helemaal geweldig en daar doe je het voor”. 

Merlijn(13) vindt basspelen helemaal geweldig(Foto:Edpafoto)

“Samen muziek maken is leuker dan alleen in een kamertje” 

De leerlingen leren samenspelen in de groep. Archieffoto KTW

Koen hoopt dat de vereniging weer uit het dal kan klimmen. Op dit moment lukt het ons moeilijk om in deze bezetting te muziek te maken. Daarvoor krijgen ze regelmatig ondersteuning van andere muziekverenigingen en wij helpen hen ook. “Samen in een groep muziek maken is veel leuker dan alleen op een kamertje. Maar we doen meer dan alleen muziek maken. De onderlinge band is minstens zo belangrijk.” KTW is altijd een een fanfare geweest. “We beseffen ook dat we meer met de tijd moeten meegaan. Muziekvereniging klinkt moderner dan fanfare, dus in principe is bij ons is iedere muzikant welkom.  Meer informatie via: https://www.kt-w.nl/

Een handje vol leerlingen is overgebleven.(Edpafoto)
(Edpafoto)

De geschiedenis van de muziekvereniging

KTW kent een rijke geschiedenis die begint in 1889 toen in Abbenbroek de Fanfare De Kleine Trompetter werd opgericht. Eind november van dat jaar begonnen de repetities met 14 leden.

Een oude schuur diende als repetitielokaal. Er was geen verwarming, maar de muzikanten waren zo gemotiveerd dat hun enthousiasme die ijzige kou overwon. De kleine Trompetter was een korps dat in de jaren twintig en dertig landelijke bekendheid verwierf door haar muzikale topprestaties.

In 1908 werd in Heenvliet de fanfare Wilhelmina opgericht.In de tweede wereldoorlog moesten de repetities van beide verenigingen gestaakt worden, maar in 1946 werd de draad weer opgepakt.De watersnoodramp van 1953 bezorgde beide muziekverenigingen echter opnieuw tegenslag. Zo ging het grootste deel van de administratie en bladmuziek van Wilhelmina verloren, ook de Kleine Trompetter leed veel onder de ramp.Pas in 1961 ontstonden weer muzikale initiatieven.Beide verenigingen besloten toen samen te gaan onder de huidige naam.

Als thuishaven werd Abbenbroek gekozen. Als één vereniging heeft KTW aan diverse concoursen en festivals, zoals het Eilandenfestival, meegedaan. Tijdens feestdagen en culturele evenementen laten de muzikanten letterlijk van zich horen. Hopelijk zullen zij dit ook in de toekomst kunnen blijven doen.

Plaats een reactie