‘Bij Tante Agaath’, lunchroom en cadeauwinkel met een verhaal

Leny(54), Ricky(18), Chris(33), Ingrid (47)en Frans(59) zijn bijna dagelijks te vinden ‘Bij Tante Agaath’.  ‘Bij Tante Agaath’ is een gezellige lunchroom en cadeauwinkel in het centrum van Rockanje. Samen met 17 andere volwassenen(17-59) met een verstandelijke beperking runnen zij, onder begeleiding van een vast team begeleiders, deze onderneming.

‘Bij Tante Agaath’ is een gezellige lunchroom en decoratieve cadeauwinkel gerund door mensen met een verstandelijke beperking. Foto: Ed van den Blink.

Initiatiefneemster is Thea Cornelisse. Al zo’n 30 jaar is zij begeleider bij deze doelgroep. Thea werkte  jarenlang in het Agathahuis, een woon-en werklocatie in Oostvoorne. Hier werkten de bewoners als dagbesteding in een atelier”, blikt Thea terug. Hoe leuk zou het zijn, als de producten die de cliënten maken in een echte winkel zouden worden verkocht? Ook de regiodirecteur vond dit een mooi initiatief.   “Samen met het toenmalige team zijn we 15 jaar geleden op zoek gegaan naar een pand. Het liefste hadden we dit in Oostvoorne gedaan, maar dat was helaas te duur”  In Rockanje kon Stichting Gemiva-SGV Groep, waar Bij Tante Agaath een onderdeel van is, dit pand kopen. 

Gezellige naam 

Er moesten niet alleen een atelier en een winkel komen, maar ook een keuken en een luchroomgedeelte, waar klanten gezellig konden eten en drinken. En er moest ook een passende naam bedacht worden. “We hadden een lijstje opgesteld. De naam moest iets knus uitstralen. We kwamen eerst uit op Tante Agaath. Agaath komt natuurlijk van het Agathahuis. En Tante klinkt gezellig. Maar dan moest het wel ‘Bij Tante Agaath’ worden, vond de toenmalige locatiemanager.  Na 4 maanden hard werken, werd ‘Bij Tante Agaath’ geopend.

“Het liep aardig”, vertelt Thea. “Eerst kwamen hier alleen cliënten uit het Agathahuis, maar daarbuiten kwam steeds vaker de vraag of er plek was voor mensen uit de regio. Inmiddels komen hier mensen uit Rockanje, Tinte, Hellevoetsluis, Oostvoorne en zelfs uit Spijkenisse”. 

“Ze moeten het zelf doen” 

Chris is graag aan het bakken. Maar klanten bedienen, vindt hij het allerleukste. Foto:Ed van den Blink.

In de lunchroom is Chris 3 dagen in de week te vinden.  “Ik vind het helemaal leuk” , zegt hij enthousiast. “Het klaarmaken vind ik leuk en ook het bakken van appeltaart”, gaat hij verder. Maar dat is niet alles. Zo maakt  hij de lunchborden en bedient hij de klanten. “Bedienen vind ik het allerleukste. Maar schoonmaken vind ik niet zo leuk” , moet hij toegeven. Ook kijkt hij erg uit naar bakker Arie die wekelijks langskomt om banket te bakken. 

Frans werkt voornamelijk in de keuken. Hij is een echte afwasprins. Foto: Ed van den Blink.

Frans komt zelfstandig in zijn 45 km autootje hierheen en werkt in de keuken. Als afwasser heeft hij de belangrijke taak om alles weer schoon te krijgen. Ook  zorgt hij dat de boeken in de boekenbieb  buiten aan het eind van de middag weer binnen worden gezet. 

Dat de cliënten zoveel mogelijk zelf doen en ‘Bij Tante Agaath’ als hun toko ervaren, vindt Thea het allerbelangrijkste.  Wij begeleiden ze en gaan uit van wat ze kunnen. Het werk wordt aangepast aan hun kunnen en hun leerbaarheid. Ook voor deze groep is uitdaging belangrijk. Ze maken alles voor de high tea en diverse lunchgerechten klaar. Als alles in balans is, hebben zij het naar hun zin”.

Atelier 

Ingrid werkt hier vanaf het begin. Ze heeft al heel wat artikelen gemaakt voor de winkel. Foto: Ed van den Blink.

In het atelier werken Leny, Ricky en Ingrid. Ingrid werkt hier het langst.  Ze is van alle markten thuis. Zo maakt ze kaarsen en  naait ze de mooiste artikelen. Ze komt graag hier. “Anders zit ik ook maar thuis” , zegt ze. Ricky is pas 18 en begon hier als stagiair en werkt hier nu een jaar. Thea:  “De cliënten komen vanuit school  hier meestal eerst stage lopen.” Ricky werkt erg geconcentreerd aan een reuzenpaasei. Pasen komt er snel aan dus binnenkort zal de winkel in het teken staan van deze feestdag. Aan zijn inzet te zien, gaat dat zeker lukken. Maar hij helpt ook met inpakken en kaarten vouwen. “Ik werk al sinds 30 september 1999”, weet Leny exact te vertellen. 14 jaar geleden vond zij haar plekje Bij Tante Agaath, waar ze erg graag komt. “Ik doe verven en het lakwerk en werk ook bijvoorbeeld met droogbloemen”, legt ze haar werkzaamheden uit. 

Leny werkte al sinds 1999 in het atelier, waarvan 14 jaar op deze locatie. Foto: Ed van den Blink.
Ricky werkt zeer geconcentreerd aan het paasei dat straks in de winkel te koop zal staan. Foto: Ed van den Blink.

Alle gemaakte artikelen, zoals kussens, toilettasjes en knuffels, worden uiteindelijk in de winkel te koop gezet. De vaste klanten komen veelal uit de buurt. Maar eigenlijk zouden veel meer mensen van het bestaan van deze prachtig gedecoreerde winkel moeten weten. Bent u nieuwsgierig geworden? Kom gewoon gezellig op bezoek ‘Bij Tante Agaath’. 

‘Bij Tante Agaath’ bevindt zich op Raadhuislaan 18A in Rockanje.

De winkel is geopend van ma t/m vrij 9.00- 17.00 uur. De lunchroom is geopend van di t/m vrij 10.00-16.30 uur. Er kunnen  soepen, taartjes ed. besteld en afgehaald worden. Ook is er een Homerr Servicepunt. Deze is geopend van ma t/m vrij van 9.00-17.00 uur. 

Meer info over ‘Bij Tante Agaath’ kijk op: https://www.gemiva-svg.nl/Locaties/Overzicht-locaties/Zuid-Hollandse-Eilanden/Bij-Tante-Agaath/Over-Bij-Tante-Agaath

‘Bij Tante Agaath’ is het erg sfeervol. Foto:Ed van den Blink.
Kom gezellig op de koffie. Uiteraard met een heerlijk zelfgemaakt gebakje of taartje. Foto: Ed van den Blink.

Lees ook het verhaal van Wil Voogt uit Tinte (Maart 2021)

“Je moet een zorghart hebben om in de zorg kunnen werken”

Zorgen voor anderen zit Wil Voogt echt in haar hart. Die eigenschap kreeg ze van thuis uit mee, waar zij van de zes kinderen in het gezin diegene was die haar moeder het meeste hielp. Op haar 73ste is ze nog steeds als mantelzorger actief. (Lees meer meer in de rubriek: verhalen uit Voorne-Putten.) https://nieuwsuitderegiovoorneputten.nl/2021/03/16/je-moet-een-zorghart-hebben-om-in-de-zorg-kunnen-werken/

1 gedachte over “‘Bij Tante Agaath’, lunchroom en cadeauwinkel met een verhaal”

Reacties zijn gesloten.