Magda Haan zet haar gevoelens om in woorden

Magda Haan (68) uit Brielle ziet het maken van gedichten als haar grote passie. Ze kan hiermee haar gevoelens omzetten in woorden. Inmiddels hebben de talrijke gedichten die ze al gemaakt heeft hun weg op het papier gevonden en zijn inmiddels in 5 poëziealbums gebundeld.

Magda woont al jaren met Wilma en hun honden Mika en Benthe in Brielle. ((Foto:Ed van den Blink)

Magda is geboren in het Zuid-Limburgse Landgraaf-Schaesberg. Na het sluiten van de mijnen, verhuist ze op haar 17de met haar ouders naar het westen en komt terecht in Brielle. Een paar jaar later leert ze haar man kennen en ze krijgen 1 zoon. 

Als in 2003 haar man Wim plotseling overlijdt, is dat voor Magda en haar zoon een verdrietige tijd. Het verdriet van dit verlies inspireert haar om te gaan dichten. “Ik schreef in 2000 al gedichten op mijn werk, maar door het overlijden van Wim wilde ik het verlies, mijn verdriet en emoties van mij afschrijven”, vertelt Magda.

Ontwikkeling 

Magda volgt verschillende schrijfcursussen op de Poetry Academie te Rotterdam en een aantal workshops. “Daar heb ik op een andere manier leren schrijven en heb daar veel gemaakte clichés afgeleerd. En ik heb ook geleerd dat het schrijven niet altijd volgens de regeltjes hoeft. Of je hoofdletters, punten of komma’s gebruikt en of het wel of niet rijmt, dat bepaal jezelf.” Sinds een paar jaar geeft ze zelf ook workshops en gastlessen b.v. op basisscholen of op uitnodiging. 

Gedichtenbundels

In 2006 verschijnt haar eerste gedichtenbundel: ‘Eindeloos in woordenstroom’ , in 2009 ‘Open Hart’ , 2014 ‘In gedachten gedragen’ in september 2019 ‘Zeewind’ en haar jaarbundel ‘Door gedachten gedragen’ is dit jaar verschenen. Haar inspiratie haalt ze uit dat wat het leven haar brengt en heeft gebracht.  Alledaagse(maatschappelijke)gebeurtenissen en belevingen, waarin de natuur ook vaak een belangrijke inspiratiebron is, zijn inmiddels al onderwerp in de honderden gedichten geworden. 

3 van de 5 poëziebundels geschreven door Magda Haan. (Foto: Ed van den Blink)

Een van haar gedichten ’Poldergeluk’ heeft zelfs een tijdelijke plaats gevonden op de gevel van het gemeentehuis van Middelharnis. 

Op 8 oktober 2021 was de spandoekwisseling en nu hangt er een gevelgedicht van Magda op de gevel van het gemeentehuis van Middelharnis voor ongeveer zes maanden.

De Reizende Dichters

Naast het dichten is Magda erg actief voor het dichterscollectief ‘De Reizende Dichters’ op het eiland Goeree-Overflakkee. Het collectief, bestaande uit een groep vrijetijdsdichters, wil de poëzie onder de aandacht op het eiland brengen. “Poëzie is nog altijd onderbelicht terwijl we eigenlijk omgeven zijn door poëzie”, vindt ze. Hiervoor organiseren ‘De Reizende Dichters’ vier literaire middagen in Het Diekhuus in Middelharnis. Verder verzorgt Magda een krantenkolom en de persberichten van de groep in de krant Groot Goeree-Overflakkee en enkele andere plaatselijke kranten. En ze is medebeheerder van de website van De Reizende Dichters van Facebook Actueel.

Levend houden 

Om de jongere generatie ook kennis te laten maken met poëzie, worden ook basisscholen op Goeree-Overflakkee bezocht in de groepen 5-8.

Het levend houden van deze kunstvorm vindt Magda belangrijk. In Brielle en omgeving ziet ze helaas maar weinig aandacht voor de poëzie. Toch hoopt ze dat hier nog verandering in komt.

Geluk en balans 

Momenteel woont Magda samen met Wilma, met wie ze al enkele jaren getrouwd is, nog steeds in Brielle. Inmiddels is ze met pensioen en geniet van alles wat het leven haar biedt: haar kleinkinderen en de honden Benthe en Mika. Naast het schrijven van gedichten gaat ze vaak op pad om de schoonheid van de natuur met camera vast te leggen en ook schilderen is een grote hobby. Hiermee brengt ze balans in haar leven. Een leven, dat ze nog heel lang op deze manier hoopt te leven. 

Naast poëzie zijn fotograferen en schilderen een grote passie. (Foto: Ed van den Blink)

Meer weten over Magda Haan en haar werk? Ga naar: Website van de gedichten https://magdahaan.blogspot.com/