Training helpt trainers omgaan met beperkingen of stoornissen in de groep

Veel trainers van groepen ervaren het. Sommige kinderen of volwassenen doen niet actief mee met de training, of verstoren die zelfs. Hoe komt dat, en wat kun je er zelf aan doen? Dat leert Kenny Franklin in één avond aan sport- en cultuurtrainers in de gemeente Nissewaard. Interessant voor trainers van groepen die gericht zijn op mensen met een beperking of stoornis, maar óók voor trainers van andere groepen. 

Anja de Bruijne is coördinator van het G-voetbalteam(voor kinderen met een beperking) van GHVV’13, en is blij met het initiatief. “Onze trainers geven aan het somslastig te vinden om goed te reageren op gevoeligheden. Je hebt vaak net even een andere manier van aanspreken nodig. En hoe kan je effectief oefeningen doen die passen bij zo’n divers gezelschap? Het gaat ook weleens mis. Dan zie je dat de trainer een jongere niet begrijpt, maar ook dat die jongere ziet dat hij niet begrepen wordt. Dan krijg je escalatie van gedrag.” 

Kenny Franklin herkent dat. “Met mensen die een beperking, een gedragsstoornis, autisme of ADHDhebben moet je meer geduld hebben. Je ziet heel makkelijk dingen over het hoofd, als je er niet aan gewend bent.” Franklin werkt in de jeugdhulpverlening en heeft ook ervaring in de psychiatrie en met begeleiding van jongeren met een beperking. Hij merkte dat wat hij in zijn werk zag, kon inzetten bij het sporten en andersom. “De beperkingen zijn heel divers, maar er is vaak een rode draad. Het ene kind doet letterlijk een stap naar achteren en doet niet meer mee. Het andere kind snapt het even niet, wordt er druk van en gaat klieren. Wat je dus eigenlijk ziet is dat het kind wordt overvraagd.”

Eerdere cursisten waren te spreken over de‘eyeopeners’ in de training. “Het gaat erom dat je de reactie voor bent”, vervolgt Franklin. “Herkennen wat er aan de hand is en er direct mee aan de slag gaan. Niet ‘je doet het niet goed’, maar ‘probeer het eens zoals hém te doen’.” Naast praktische tips komen onder andere vertrouwen, ethische dilemma’s en je eigen houding, woord- en stemgebruik langs in de training. Ook is er aandacht voor enkele veel voorkomende beperkingen bij kinderen en volwassenen. Na deze avond is het mogelijk om op de eigen trainingslocatie persoonlijke begeleiding te krijgen.

De Bruijne ziet het voordeel voor het G-team, maar denkt dat de training ook interessant is voor trainers van andere teams. “Daarin zitten vaak deelnemers met verborgen diagnoses. Die kunnen wel meekomen met de anderen, maar dragen problematieken bij zich. Dat wordt vaak niet gezien. Ik denk dat je pas het beste uit iemand kunt halen, als je begeleiding op maat geeft. Daar word je als trainer ook sterker van.’ Dat beaamt Franklin: door je spelers te kennen, kun je ze veel meer leren en meegeven.”

Martijn Hamerslag, wethouder Sport is zelf jarenlang trainer van een jeugdteam en dat bleek best een uitdaging. “Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is om van andere trainers en begeleiders te leren hoe je de sporters het beste kunt begeleiden. Ik vind deze training dat ook een geweldig initiatief en ik ben ervan overtuigd dat het voor iedere trainer van waarde is”.

De training voor aangepast sporten is op 27 oktober 2021 van 19.00 uur tot en met 21.00 uur in de kantine van de Spijkenisse Scouts aan het Tennispad 1. Meer informatie en aanmelden op www.actiefinnissewaard.nl/training-bijeenkomsten/.