Eneco van het gas af

Het Rotterdamse energiebedrijf Eneco wil van het aardgas af om zo in 2035 klimaatneutraal zijn. Klanten van Eneco, particulieren en bedrijven, zullen moeten gaan verduurzamen.

Om dit doel te behalen zal de verkoop van losse gasgestookte cv-ketels per 2025 worden gestopt. Woningisolatie, warmtepompen en warmtenetten moeten bijdragen aan het afbouwen van aardgas. Verder wordt de gascentrale op de Maasvlakte omgebouwd of gesloten.

Reden om te verduurzamen is de opwarming van de aarde en hiermede ernstige effecten voor mens en natuur  te voorkomen.  Dat punt zou volgens de VN voor 2040 al zijn bereikt, 15 jaar eerder dan de beoogde 2050.  

Eneco zal voor 2 miljard euro gaan investeren in duurzame energiebronnen, waaronder groene waterstof. Door klanten te helpen dmv persoonlijk advies en financieel toegankelijk maken van duurzamere oplossingen , moeten duurzamere oplossingen voor iedereen toegankelijk worden. 

Het vooruitstrevend plan moet uiterlijk 2030 gerealiseerd zijn. Niet alleen de gasgestookte centrale op de Maasvlakte moeten voor 2035 omgebouwd of uitgefaseerd zijn, maar ook de andere gascentrales in Nederland.