Dodenherdenking online in Westvoorne

Sarie van Vliet die de plek in de duinen van Oostvoorne bezoekt waar evangelist Leendert van der Meer is doodgeschoten. Sarie van Vliet vertelt haar verhaal samen met nog twee nabestaanden en betrokkenen in de video die 4 mei wordt uitgezonden. 
 

Dinsdag 4 mei worden ook in Tinte, Rockanje en Oostvoorne alle mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens andere oorlogen en vredesmissies omgekomen zijn, herdachtVanwege corona vinden de herdenkingen in besloten kring plaats. Daarom maakt de gemeente Westvoorne hiervan een videoregistratie, zodat alle inwoners de herdenkingen diezelfde avond nog kunnen terugzien. In de video komen ook enkele nabestaanden en betrokkenen aan het woord over verschillende gebeurtenissen uit de oorlogsgeschiedenis van Westvoorne. De toespraak van burgemeester De Jong wordt eerder op de avond digitaal uitgezonden. 

Herdenkingsmomenten

Burgemeester en wethouders, de leden van Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Oostvoorne en het Comité Herdenking ’40-’45 Rockanje leggen op 4 mei bloemen en kransen bij de monumenten op de begraafplaatsen en de graven van de geallieerden in Westvoorne. Zowel in Tinte, Oostvoorne alsRockanje zal de Taptoe geblazen worden. De herdenkingen vinden vanwege corona plaats in besloten kring. 

Herdenkingen en toespraak via video te zien

Omdat de herdenkingen besloten plaats vinden, wordt de toespraak van burgemeester Peter de Jong op 4 mei vanaf half acht ‘s avonds uitgezonden via www.westvoorne.nl en het Facebookkanaal van de gemeente Westvoorne. Later op de avond vanaf 23.00 uur wordt de videoregistratie van de herdenkingen uitgezonden waarin de kransleggingen te zien zijn. Ook worden van de vele bijzondere verhalen uit de Tweede Wereldoorlog drie verhalen in de video uitgelicht en verteld door nabestaanden en betrokkenen. 

Verhalen 

Sarie van Vliet, 91 jaar, bezoekt de plek in de duinen van Oostvoorne waar evangelist Leendert van der Meer is doodgeschoten. Sarie van Vliet is Van der Meer nog tot op de dag van vandaag dankbaar voor de hulp aan haar familie. Dankzij hem vonden zij een onderduikadres. Hugo Noordermeer vertelt over de fusillade van zijn opa en oom aan de Blindeweg in Rockanje. Hugo was toen een jongen van zes jaar oud. De impact van de fusillade op zijn familie was groot. Tot slot vertelt Riet de Leeuw van Weenen over de Stolpersteinen aan de Brielseweg in Oostvoorne. Riet zet zich al jaren in voor de stenen die Joodse families die in de oorlog zijn weggevoerd, herdenken. Drie verschillende verhalen uit de geschiedenis die samen een deel van de oorlogsgeschiedenis van Westvoorne vertellen.